Českou filmovou produkci obohatí Trhlina studenta Jana Haluzy

Student a režisér Jan Trhlina.
Repro: Žurnál UP
sobota 2. srpna 2014, 08:59 - Text: Milada Hronová

V srpnu a v září se v Olomouci bude natáčet krátkometrážní akční sci-fi s názvem Trhlina. Na vznik filmu studenta Jana Haluzy mohou přispět i fanoušci. Potřebuje 60 tisíc korun.

Podle tvůrců nemá film v českém prostředí srovnání. Hlavní hrdina napínavého i romantického příběhu Robert se rozhodne využít svou nadpřirozenou schopnost využít k záchraně půvabné Zuzany. Brání mu v tom však tajemný padouch.

Komplikovaná rovnováha světa 

„Je to o člověku se zvláštní schopností vidět kousek do budoucnosti. Rozhodne se změnit osud Zuzany, která by měla zemřít při katastrofě. Její záchranu se snaží zmařit protivník s podobnou schopností, který trvá na tom, aby situace proběhly tak, jak jsou dané,“ vylíčil dějovou linku filmu Haluza. Půjde o akční thrillerovou honičku a soupeření dvou superhrdinů.

Haluza studuje teorii filmu a divadelní vědu. Nezávislým neprofesionálním filmům se věnuje už několik let. Je i držitelem několika cen z různých festivalů nezávislých filmů. Právě při festivalové projekci se potkal i s Jarkem Hylebrantem, který v Trhlině obsadí roli zachránce Roberta.

„Líbil se mu jeden můj starší film, a tak jsme se dali do řeči. Mou nabídku zahrát si v Trhlině rád přijal. Evu Burešovou, která ve filmu ztvární Zuzanu, mi pak doporučil právě Hylebrant,“ řekl Haluza. Trojici filmových hrdinů doplní zpěvák Pavel Calta, který vstoupí do role padoucha s úkolem za každou cenu udržet rovnováhu světa.

Fanoušci rozhodnou o produkci 

V olomouckých exteriérech chce Haluza kombinovat historické centrum s okrajovými částmi města. Jednu z dialogových scén chce natočit i v univerzitní knihovně, další v atriu Konviktu. 

„Tvorba filmů v amatérských podmínkách vás logicky neustále omezuje. Proto jsme se rozhodli využít portálu Hithit.cz a požádat potenciální diváky i fanoušky žánru o jakýkoliv finanční příspěvek na výrobu snímku. Dosáhneme-li na požadovanou částku šedesát tisíc korun, budeme mít jedinečnou příležitost realizovat Trhlinu jako plnohodnotnou zábavnou jízdu bez ústupků a kompromisů,“ vysvětlil režisér Haluza. Jeho cílem je nabídnout divákům poctivou akční sci-fi plnou napětí, akce a precizních vizuálních efektů.

Přestože studuje filmovou vědu, vždy tíhnul k praxi a podporu katedry divadelních, filmových a mediálních studií označil v tomto smyslu za vynikající.

„I když se pedagogové na katedře vesměs praxi nevěnují, jsou vždy ochotní konzultovat vše, co je potřeba. Vedoucí mé bakalářské práce Luboš Ptáček mi například vždy poznámkoval scénáře a pomáhal mi řešit řadu záležitostí. Prostřednictvím jednoho z projektů jsem se zase díky Petrovi Bilíkovi dostal ke skutečnému natáčení,“ uvedl Haluza.

Sedmadvacetiletý Haluza miluje napětí a svůj volný čas věnuje vesměs filmu, točí klipy i reklamní spoty. Jednou by rád natočil také celovečerní thriller.

Přispět na vznik filmu můžete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.