Češi pohledem kolokvia amerických studií

Koláž: Žurnál UP
pondělí 9. září 2013, 07:46 - Text: Milada Hronová

Čtyřicet amerikanistů diskutovalo v Arcidiecézním muzeu o tom, jaké jsou Spojené státy americké očima cizích médií. Za třemi dny plnými přednášek a bohaté diskuse se pomyslné dveře zavřely včera.

„Zdůrazňovali jsme subjektivní pohled na Ameriku. Jednoduše když posloucháte, co B říká o A, můžete dojít k tomu, že se více dozvíte o B než o A. Myslím si, že to je přesně náš případ. Velmi často se totiž dozvíme víc o tom, jak se Češi dívají na Ameriku, než o tom, jaká Amerika skutečně je,“ řekl profesor Josef Jařab z katedry anglistiky a amerikanistiky.

Amerika očima Dikobrazu

Před plénem zkreslený pohled na Spojené státy ilustroval na vývoji satirického časopisu Dikobraz. „Vznikl po druhé světové válce v roce 1945. Jeho obsah nepoví mnoho o Americe, zato o nás se z něj dozvíte hodně. Například to, jak jsme byli málo vděčni za osvobození tehdejšího Československa spojenci, a nemám na mysli Sověty, jak jsme vnímali Marshallův plán,“ doplnil za amerikanisty Jařab.

Po druhé světové válce byly Spojené státy Americké interpretovány jako nepřítel tehdejší Československé socialistické republiky. Profesor Jaroslav Peprník pak hovořil o době ještě dřívější. Věnoval se tomu, jakým způsobem se interpretovala Amerika na Moravě v 19. století.

Pomohl Merrillův program

Jařab kvituje devadesátá léta minulého století, kdy se i studenti konečně mohli do Ameriky vydat a poznat ji na vlastní kůži. Je hrdý na Merrillův program, díky němuž už 300 studentů mohlo strávit rok v USA.

„Vrátili se s konkrétní představou, co Amerika reálně je, a co není. I když v nás stále vůči Americe zůstává jakási skepse, myslím si, že vzdělávání a výměnné programy jsou jedny z nejdůležitějších cest k tomu, aby vnímání bylo co nejméně zkreslené,“ míní Jařab.

Kolokvium amerických studií je na Univerzitě Palackého již tradiční událostí, existuje od roku 1993. Od roku 2002 vychází z této akce recenzovaný sborník. Účastní se jej studenti Univerzity Palackého i zahraničních vysokých škol. Také přednášející mají každoročně mezinárodní složení.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.