Cenu veřejnosti Olomouckého kraje převezmou autoři Příběhů uničovské archelologie

Pavlína Kalábková z Univerzity Palackého představuje Příběhy uničovské archeologie.
Foto: Milada Hronová
úterý 3. května 2016, 07:31 - Text: Milada Hronová

Na Univerzitu Palackého míří další ocenění Olomouckého kraje. Archeologové Pavlína Kalábková z filozofické fakulty, Pavel Šlézar z filozofické fakulty a Národního památkového ústavu v Olomouci a Miloš Hlava z Muzea hlavního města Prahy obdrží za publikaci Příběhy uničovské archeologie Cenu veřejnosti za výjimečný počin v oblasti kultury.

„Měli jsme radost už z nominace. Když jsme pak zjistili, že se proměnila v cenu, byli jsme nadšeni,“ řekla za autory díla Pavlína Kalábková z katedry historie. Cena je podle ní zároveň potvrzením, že popularizace vědy má na univerzitní půdě svou důležitou hodnotu. „Sice ji nelze přepočítat na tak zvané vědecké RIV body, ale může přitáhnout studenty a zájemce o daný obor. Cena je navíc skvělou propagací regionální archeologie. Lidé si tak mohou uvědomit, že nemusejí za archeologickými památkami jezdit do Řecka, Egypta či Itálie, ale že je mají i ve svém nejbližším okolí,“ doplnila Pavlína Kalábková.  

Dvousetstránková naučně populární kniha o regionu Uničovsko, který je nepřetržitě osídlen už sedm tisíc let, vznikala zhruba rok. Představuje jeho unikátní archeologické nálezy. Publikace je určena širší veřejnosti.

„Osobně mě však těší nejvíc to, že příběhy uničovské archeologie vydáním knížky neskončily. Už nyní totiž píšeme další,“ uvedla Pavlína Kalábková. Jak připomněla, archeologové objevili loni v Uničově i unikátní dřevěnou roubenou studnu z počátku mladší doby kamenné a k tomu tři tisíce let starý soubor bronzových nádob. „Na zpracování nových nálezů se naše archeologické univerzitní pracoviště opět podílí,“ dodala historička.

Cena veřejnosti bude udělena už počtvrté jako jedna z kategorií Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury. O jejích laureátech rozhodují svými hlasy občané regionu v anketě, která se letos uskutečnila od 1. března do 1. dubna. Příběhy uničovské archeologie v ní získaly 835 z celkového počtu 3 195 hlasů. Mezi 11 nominovanými kulturními akcemi a aktivitami byla i Pevnost poznání Univerzity Palackého.

Ocenění převezmou autoři knihy během slavnostního večera, který se uskuteční 4. května v Moravském divadle Olomouc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.