Centrum jazykového vzdělávání v senátu napoprvé neprošlo

Katedra aplikované lingvistiky na aplikaci mapy.upol.cz
Repro: Žurnál UP
čtvrtek 2. října 2014, 07:49 - Text: Martina Šaradínová

Na filozofické fakultě by mělo od příštího akademického roku fungovat Centrum jazykového vzdělávání (CJV). Má zastřešit všechny fakultní aktivity související s výukou cizích jazyků, rozšířit nabídku služeb i jejich kvalitu a pružně reagovat na poptávku po jazykových kurzech od studentů z jiných fakult. Akademický senát sice ve středu podpořil zřízení centra, neschválil ale změnu statutu, která by vznik nové fakultní součásti umožnila.

„Centrum jazykového vzdělávání nabídne komplexní služby a zefektivní marketing. Zkvalitní jazykové vzdělávání na fakultě. Bude mít širší základnu kvalitních lektorů, takže bude moci lépe reagovat na poptávku,“ nastínil očekávané přínosy proděkan Ondřej Molnár.

Výuka, překlady i průvodci

Pod CJV má přejít Letní škola slovanských studií, výuka českého jazyka pro cizince, jazyková škola UP lift i průvodcovské služby. Zaštítí také výuku cizích jazyků pro studenty. Tu má nyní na starosti dosud samostatná katedra aplikované lingvistiky (KAL), která podle děkana Jiřího Lacha není v dobré finanční kondici a na její činnost se v minulosti velmi často snášela kritika. Podle plánu vedení by měla katedra zaniknout a většina jejích lektorů dále vyučovat pod hlavičkou CJV.  Právě k tomuto bodu se senátoři během téměř tříhodinové debaty vyjadřovali nejčastěji.

Zrušit nebo přejmenovat?

„Centrum jazykového vzdělávání je dobrý počin. Jazykové vzdělávání bylo dosud roztříštěné, jednotlivá pracoviště si konkurují navzájem, což není dobré. Myslím si ale, že by katedra aplikované lingvistiky neměla být zrušena. Měla by být začleněna do nového centra a možná přejmenována,“ navrhl senátor Jaroslav Macháček z katedry anglistiky a amerikanistiky.

Zástupci KAL zase požadovali garance toho, že nikdo z jejích zaměstnanců nepřijde o práci. „Všichni stávající členové katedry jsou přesvědčeni, že katedra funguje velmi dobře. Pokud by měla být zrušena, žádáme garanci pro stávajících sedm lektorů, garanci odborného dozoru výuky i garanci zachování kvality vzdělávacích kurzů,“ uvedl vedoucí katedry Jiří Nový.

Podle děkana ale pracovní místa nelze garantovat, jednotliví lektoři musí prokázat svoji kvalitu v konkurenčním prostředí. Podle některých senátorů by se mohl KAL přejmenovat na Centrum jazykového vzdělávání a jeho činnost garantovat.

Debatu vzbudilo i případné začlenění Letní školy slovanských studií pod nové centrum. Podle vedení fakulty by se ale organizační změna fungování letní školy dotkla jen minimálně.

Na změně statutu se nakonec senátoři nedohodli, většina se zdržela hlasování. Vedení fakulty má do návrhu zapracovat výhrady a připomínky senátorů, které na jednání zazněly. Poté se k materiálu senátoři vrátí na příštím zasedání. Zcela bez problémů naopak prošel návrh senátora Tomáše Lebedy na zřízení odborné rady, která by dohlížela na kvalitu činnosti CJV.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.