Cena Milana Tognera míří do Prahy

Tomáš Kolich při vyhlášení vítězů v Konviktu.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 8. května 2014, 10:14 - Text: Milada Hronová

O cenu Milana Tognera se v Olomouci utkali studenti v celostátní vědecké soutěži, která byla součástí konference Paragone 2014. V úterý a ve středu ji pořádala katedra dějin umění filozofické fakulty ve spolupráci se studentským spolkem StuArt. Ocenění putuje na Univerzitu Karlovu, olomoucká studentka Anna Šubrtová obsadila třetí příčku.

„Bez ohledu na to, že se jedná o první ročník soutěže, kvalita osmnácti prezentovaných příspěvků byla na velmi dobré úrovni. A to jak odbornými znalostmi, prezentačními i argumentačními schopnostmi, tak strukturou příspěvků a využitím obrazové dokumentace. Přesto jsme se velmi rychle shodli na těch, kteří byli nejlepší,“ uvedla za komisi Marie Klimešová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Komisi nejvíce zaujala práce Tomáše Kolicha z pražské filozofické fakulty, který se zabýval zobrazením postavy Sherlocka Holmese v českých knižních ilustracích, komiksu, divadle i filmu.

Na Karlovu univerzitu putuje také druhá cena, kterou získala Pavla Savická za příspěvek Paridův soud a Únos Heleny: některé ikonografické zvláštnosti florentských svatebních truhlic na příkladu dvou desek z Národní galerie v Praze.

V Olomouci zůstává třetí místo. Zdejší studentka dějin výtvarných umění Anna Šubrtová ho získala za práci Litomyšl: Architektura, urbanismus a památková péče 1900–1918. Společně s ní třetí příčku obsadila i Adéla Tomková se svou Analýzou obrazu Diana a Aktaión od Josefa Heintze st. a Vít Štech z Ostravské univerzity za práci Z produkce firmy Hynek Gottwald – nábytek z kovu.

První ročník konference se soutěží Paragone 2014 se uskutečnil pod záštitou Uměleckohistorické společnosti České republiky. V příštím roce se obdobné setkání patrně uskuteční v Brně.

Milan Togner byl český historik umění, zakladatel a vedoucí katedry dějin umění na Univerzitě Palackého. Byl autorem četných výstav a katalogů. Zabýval se středoevropskou a italskou malbou a kresbou 17. až 18. století, středověkou nástěnnou malbou na Slovensku a teorií restaurování.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.