Cena Mezinárodního olympijského výboru pro Rostislava Šváchu za Naprej!

Rostislav Švácha získal za knihu Naprej! Cenu Mezinárodního olympijského výboru.
Foto: Milada Hronová
pondělí 11. května 2015, 07:22 - Text: Milada Hronová

Historik architektury Rostislav Švácha, vedoucí katedry dějin umění, zmapoval s dalšími sedmi autory víc než čtyř set letou historii české sportovní architektury. Za knihu Naprej! (Česká sportovní architektura 1567–2012), která vyšla před třemi lety, získal před nedávnem cenu Sport a umění Mezinárodního olympijského výboru.

Publikace Naprej! se zaměřuje na sportoviště a další místa, která od 16. století sloužila v českých zemích k tělovýchovnému využití. Jedná se o vůbec první dílo svého druhu, které kdy stvořil český historik architektury. Mezi zhruba šedesátkou staveb naleznou čtenáři jízdárny, stadiony, ale také golfová hřiště, cyklostezky, fit centra nebo střelnice či loděnice.

„Cenu jsem získal nejen za knihu, ale i za snahy naplnit vizi Českého olympijského výboru, jíž je sdružovat kulturu a sport. Velmi si toho vážím. Jsem vlastně až dojatý zájmem olympioniků o naši práci. Dávají nám tím totiž najevo, že dějiny umění jsou schopny plnit společenský úkol, že jsou užitečné,“ uvedl Švácha. 

V tom, že kniha vůbec vznikla, sehrál podle Šváchy klíčovou roli předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Právě jej totiž napadlo, že by mohla vyjít publikace o sportovních stavbách. Původně však mělo jít o přehled současné sportovní architektury. Vzhledem k tomu, že takových staveb však v Česku moc není, zmapoval Švácha sportovní stavby od renesance.

„Bývalý reprezentant ve veslování Jiří Kejval se často dostává do kontaktu s architekty, mimo jiné sponzoruje ročenky České architektury. Těžce nese, že kulturní veřejnost nedůvěřuje sportu a že se sportovci naopak kose dívají na intelektuály. Mrzí jej, že se sport a kultura neprolíná více, jak tomu bylo nejen v antice. Má na mysli harmonický soulad a vyváženost tělesné a duševní krásy,“ doplnil Švácha.

Knihou Naprej! Šváchův a Kejvalův zájem o prolínání sportu a kultury nekončí.

„V příštím roce se totiž znovu pokusím kulturu a sport přemostit vydáním další knihy.  Věnovat se v ní budu vztahu sportu a výtvarného umění a mimo jiné povedu řeč o tom, co vše může sport symbolizovat.  Jednu kapitolu určitě věnuji Miroslavu Tyršovi. Profesí historik umění byl úžasnou osobností,“ nastínil Švácha.

Jméno publikace Naprej! vzniklo podle historika umění Miroslava Tyrše, který prohlásil: Napři! Snaž se překonat odpor! Kniha vyšla u příležitosti 150. výročí založení Sokola a při příležitosti olympiády v Londýně. Vydalo ji nakladatelství Prostor – architektura, interiér, design. Spoluautoři: Martin Horáček, Marcela Horáčková, Jiří Křížek, Martina Mertová, Martin Strakoš, Markéta Svobodová a Robert Šrek.

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.