Budoucnost katedry klasické filologie? Sloučení a hledání vědců

Poslední jednání akademického senátu filozofické fakulty v akademickém roce 2014/2015.
Foto: Milada Hronová
pátek 19. června 2015, 12:09 - Text: Milada Hronová

Filozofická fakulta má od středy schválený nový statut, nejvíce se ale na jednání akademického senátu hovořilo o další budoucnosti katedry klasické filologie.

K jednání o finanční bilanci a budoucnosti kateder se senátoři vrátili na návrh ekonomické komise. Učinili tak s odkazem na závazek z období schvalování metodiky dělení financí.   

Děkan Jiří Lach připomněl, že už v roce 2010 se v záporných rozpočtových číslech pohybovalo 14 kateder. V současné době má podle něj problémy katedra nederlandistiky, filozofie a především katedra klasické filologie. Ta se zaměřuje na studium latinské filologie od antiky po humanismus a na vědy o antice. Věnuje pozornost také antickým tradicím v české kultuře. 

Podle Lacha se klasičtí filologové dostávají do větších a větších problémů. „Počet studentů této katedry v kombinaci s nedostatečným vědeckým výkonem mi neumožňuje zachovat na katedře stávající počet úvazků,“ uvedl Lach. Jak dodal, dlouhodobě uvažuje o organizačním propojení malých pracovišť.

Zástupce vedoucího katedry klasické filologie Jiří Šubrt senátorům popsal činnost katedry a připomněl několika vědeckých výstupů a účast v projektech „Samozřejmě nikoho z nás netěší pracovat na katedře, která je trvale označována za příživníka fakulty. Rádi bychom se však na řešení podíleli. Zcela stěžejní je otázka, zda univerzita obor Klasická filologie chce nebo nechce.  Ke studiu latinské filologie se totiž nikdy nebudou hlásit davy studentů, z tohoto pohledu bude katedra klasické filologie vždy luxusem,“ zdůraznil Šubrt.

Děkan vidí možné propojení klasické filologie s katedrou romanistiky či katedrou historie. Přesto je přesvědčen, že obor klasické filologie musí být na fakultě udržen. „Chystám se vypsat výběrové řízení na tři místa klasických filologů, kteří se zaváží k výraznému vědeckému výkonu na úrovni srovnatelné s nejlepšími klasickými filology v republice, ideálně v Evropě.  Řízení, které vyhlásím nejpozději do konce září, bude otevřené komukoliv, včetně stávajících členů katedry,“ prohlásil děkan.

Během posledního jednání akademického senátu v tomto akademickém roce schválili senátoři také statut filozofické fakulty včetně pozměňovacích návrhů legislativní komise „velkého“ senátu univerzity.  Přijali i návrh na změnu volebního a jednacího řádu akademického senátu fakulty a vzali na vědomí novou směrnici O zřízení ombudsmana.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.