Během Dnů lusofonní kultury navštívila univerzitu portugalská velvyslankyně

Portugalská velvyslankyně na návštěvě Univerzity Palackého.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 20. listopadu 2015, 13:00 - Text: Milada Hronová

Přednášky na vybraná témata z oblasti kultury a reálií portugalsky mluvících zemí, promítání filmů v původním znění, besedy a výstava. To vše nabídly Dny lusofonní kultury, které navštívila velvyslankyně Portugalska Marie Manuela Ferreira Macedo Franco.

Portugalská velvyslankyně Marie Manuela Ferreira Macedo Franco je v úřadu teprve několik měsíců a Univerzitu Palackého navštívila poprvé. Včera se na chodbě katedry romanistiky zúčastnila vernisáže výstavy plakátů Escritores Diplomatas Portugueses. Expozice představuje některé významné portugalské spisovatele 19. a 20. století, kteří se současně věnovali i diplomatické kariéře. Zájemci si ji mohou prohlédnout do poloviny prosince.

Velvyslankyně diskutovala i se studenty portugalistiky a věnovala se prvnímu vydání díla Moira Encantada z pera představitele portugalského romantismu Almeidy Garretta. „Hovořila také o budoucnosti portugalského jazyka nejen v Evropě, ale i v Africe, a o možnostech studentských dobrovolnických pobytů v Angole a Mozambiku,“ řekla Petra Svobodová z katedry romanistiky. Její kolegyně Zuzana Burianová připomenula, že katedra romanistiky v současné době spolupracuje s pěti portugalskými univerzitami a že studenti pravidelně jezdí na výměnné studijní pobyty do Portugalska.

„Do Portugalska jezdí přednášet i pedagogové naší katedry a naopak u nás přednášejí pedagogové z portugalských univerzit,“ doplnila Burianová. V bakalářském a navazujícím magisterském programu studují portugalštinu na čtyři desítky posluchačů.

Velvyslankyně Portugalska Marie Manuela Ferreira Macedo Franco se během své olomoucké návštěvy setkala i s rektorem univerzity Jaroslavem Millerem, na lékařské fakultě pak podepsala Dohodu o spolupráci na podporu výuky mezi Institutem Camões a Lékařskou fakultou UP. „Jde o podporu výuky portugalštiny v Centru pro výuku cizích jazyků. Naši studenti odjíždějí v rámci programu Erasmus i do Portugalska, tedy potřebují znalost portugalštiny,“ uvedl Milan Kolář, děkan lékařské fakulty.

Dny lusofonní kultury se na UP uskutečnily ve dnech 16. – 19. listopadu. Každý semestr je pořádá Centrum portugalského jazyka a lusofonní kultury na katedře romanistiky FF UP ve spolupráci s Portugalským centrem Institutu Camões v Praze. Jejich cílem je obohatit studijní program posluchačů katedry romanistiky filozofické fakulty i studentů dalších oborů Univerzity Palackého a seznámit širší veřejnost s kulturami těchto zemí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.