Barber: Města jsou modelem vládnutí

Barber během přednášky.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 15. května 2014, 12:00 - Text: Martina Šaradínová

O krizi demokracie, oslabování národních vlád, a především o významu měst včetně těch univerzitních hovořil ve středu večer na své přednášce americký politolog Benjamin R. Barber, který je hlavním hostem konference Nové vize městského vládnutí.

Podle někdejšího poradce amerického prezidenta Billa Clintona svět zažívá novou krizi demokracie. Národní vlády slábnou a státy se jen stěží domlouvají na řešení globálních problémů. Jako lék na choroby současné společnosti nabízí Barber angažované občany, kteří budou spolupracovat a sdružovat se navzdory nejrůznějším odlišnostem. A právě města pro to představují ideální platformu.

„Města umožňují lidskou solidaritu, vztahy mezi obyvateli. Pokud jsou města silná, umožňují i toleranci a diverzifikaci. Město je základní lidská identita, je součástí našeho života. Bez měst by občanská společnost a vláda nepřežily,“ uvedl Barber.

Městské vlády se podle politologa zabývají řešením věcných problémů. Dokáží také kooperovat s jinými městy. „Města jsou instituce, kde se problémy stále řeší, i přes ideologické rozpory. To se na velkých teritoriích neděje. Města jsou modelem vládnutí. Zatímco státy spolu bojují, města spolupracují,“ soudí Barber.

Za důležitou považuje i provázanost uvnitř měst, tedy spolupráci jejich vedení s univerzitou, podnikateli či občanskými sdruženími. „Když hovořím o vládě měst, mám na mysli vládu občanské společnosti, vládu univerzit, kultury, vzdělání. Vlády jsou monokulturní, ale města jsou multikulturní.

Pokud jde o univerzity, ty potřebují mít autonomii, ale musí také pomáhat obyvatelům řešit jejich problémy. „Univerzita je pro město prvním z partnerů,“ doplnil Barber.

Velkému obdivu se u politologa těší starostové a primátoři. Ve své poslední knize dokonce navrhuje světový parlament starostů. „Starostové jsou odborníky na praxi, nikoli na teorii či ideologie. Pokud spolupracují navzájem, mohou řešit i globální problémy,“ tvrdí Barber.

O účast Barbera usilovali pořadatelé konference několik měsíců. Vědec totiž propojuje dvě ústřední témata třídenního setkání, jimiž jsou spolupráce univerzit s městy a participace v širokém slova smyslu. Do Olomouce se sjeli politologové, urbanisté, architekti, rektoři i zástupci měst například z Polska, Itálie, Rakouska či Slovenska.

„Hlavním přínosem konference je dialog a upevnění spolupráce s partnery Visegradské skupiny a západních zemí,“ domnívá se Dana Hellová z obecně prospěšné společnosti Civipolis, která odborné fórum pořádá ve spolupráci s Univerzitou Palackého a městem Olomouc.

Obdobná konference koná v Česku poprvé. Odborníci se dosud věnovali spíše problematice velkých měst či naopak venkova a situaci měst střední velikosti opomíjeli. Konference pokračuje v hotelu Flora do pátku. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.