Bakalářka za deset tisíc

Lucie Brijarová, jejíž bakalářskou práci ocenily Lidové noviny.
Foto: Pavel Konečný
úterý 15. října 2013, 20:27 - Text: Pavel Konečný

Absolventka žurnalistiky Lucie Brijarová uspěla se svou bakalářskou prací v soutěži Lidových novin. Za téma Proměna hlavní zpravodajské relace ČT1 v souvislosti s nástupem Petra Dvořáka do funkce ředitele získala od listu stipendium deset tisíc korun.

Lucie skončila na druhém místě. „Jela jsem do Prahy s tím, že i třetí místo je úspěch,“ přiznala dnešní posluchačka navazujícího oboru Mediální studia. Přestože výherce napřed kvůli uzávěrce vyfotili do novin s šeky, na umístění a sumu neviděla. Druhé místo ji při pozdějším vyhlášení v klubu Lávka potěšilo.

Opravila jen překlepy

„Přihlášeno bylo kolem padesát prací. Jestli i někdo z Olomouce, to nevím. Já jsem se o soutěži dozvěděla z nástěnky na katedře žurnalistiky,“ popsala. Téma, které Lidovky zaujalo, si zvolila sama. „Nechtěla jsem si vybírat z témat, která vypsali vyučující. Přišlo mi to jednoduché, vzít si něco, co už někdo vymyslel. Chtěla jsem přijít s něčím vlastním,“ vysvětlila Lucie. Rozhodla se proto pro analýzu hlavní zpravodajské relace veřejnoprávní televize. A to ještě v době před její velkou proměnou, k níž došlo 1. dubna 2012. Zpravodajství sledovala od června 2011 do února 2012.

Svou původní práci pro soutěž mírně upravila. „Spíš opravila, pár překlepů a chyb,“ vysvětlila. Bakalářka měla přes 80 stran a více než 105 tisíc znaků. K tomu přílohy. Ocenila proto, že soutěž neměla žádný limit rozsahu práce.

Dva měsíce života

Žurnalistika ji zaujala i proto, že na přírodní vědy neměla podle svých slov talent. A ve škole jí šel sloh. Protože pochází z Nového Jičína, chtěla by se Lucie jednou uchytit v médiích na Ostravsku. Do Prahy se stěhovat nechce. Mezi vyučujícími ji zaujal nejvíc vedoucí její bakalářky Marek Lapčík nebo profesor Stanislav Hubík. „Jsme z něj paf. Dokáže přednášet hodinu a půl spatra,“ oceňuje.

Noviny Lucie moc nečte. „Nejčastěji čtvrteční Mladou frontu, ale spíše online deníky, třeba Novinky.cz, občas iHNed. Při studiu nemám čas zhlédnout ani všechny televizní nebo poslouchat všechny rozhlasové zpravodajské relace. I když by to byl ideál. Prostě na to není čas,“ přiznala Lucie.

A jak naloží s odměnou? „Není to závratná částka, jsou to zhruba dva měsíce života, v Olomouci,“ počítá. Na prázdninové cestování peníze určitě nepadnou, protože přes léto je Lucie zvyklá vydělávat si na studium.

V soutěži Lidových novin olomouckou studentku předstihl jen Jan Zápotocký za práci o seriálu s majorem Zemanem. Jako vítěz získal 35 tisíc korun. Zadání znělo: Vliv médií na současnou českou společnost. Práce hodnotili mimo jiné i Cyril Höschl, Ivo Možný, Barbora Osvaldová či šéfredaktor Dalibor Balšínek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.