Autorské čtení – beletristicky přetavená minulost

Lidmila Kábrtová a Jan Němec.
Koláž: Žurnál UP
neděle 1. prosince 2013, 08:57 - Text: Milada Hronová

Dvě originální a pozornost si zasluhující prózy přinesl rok 2013. Svým úhlem pohledu se každá z nich snaží vyrovnat s historickou látkou. Jejich autoři Lidmila Kábrtová a Jan Němec představí na univerzitě metodu své práce v autorském čtení.

Debutující Lidmila Kábrtová, která v současnosti pracuje v oblasti public relations, se v románu Koho vypijou lišky vrací do doby normalizace. Experimentující minimalistickou formou evokuje dětství své hrdinky na vesnici v době bezvýchodného socialistického bezčasí. Jan Němec působí na Masarykově univerzitě v Brně, pracuje také jako redaktor nakladatelství Host, spolupracuje s týdeníkem Respekt a do Olomouce přiveze biografický román o fotografovi Františku Drtikolovi Dějiny světla.

„Jsou to talentovaní prozaici. Jan Němec debutoval románem Hra pro čtyři ruce a byl i nominován na Cenu Jiřího Ortena za rok 2009. Oba spisovatelé budou číst ze svých nových děl a pohovoří o tom, jak se beletristicky zpracovává minulost,“ uvedl moderátor chystaného večera Michal Sýkora z filozofické fakulty.

Autorské čtení se uskuteční v pondělí 2. prosince v 16:45 v místnosti číslo 15 na katedře anglistiky a amerikanistiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.