Aula plná gratulantů slavila s Milošem Traplem

Emeritní profesor Miloš Trapl oslavil své jubileum.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 19. února 2015, 10:29 - Text: Milada Hronová

Emeritní profesor historik Miloš Trapl včera oslavil své osmdesátiny. V aule filozofické fakulty se do připraveného kolokvia zapojilo několik jeho kolegů z katedry historie, kteří jej v závěru narozeninového setkání obdarovali portrétem.

Během odpoledne vzpomněli na Traplovy oblasti odborného zájmu David Papajík, který hovořil o regionálních dějinách a Karel Konečný, jenž v krátkém příspěvku připomněl Traplův zájem o exilovou problematiku. Pavel Marek vyzdvihl politický katolicismus, jehož je v Česku profesor Trapl jedním z největších znalců, a Jana Burešová doplnila jeho nedávno vydané paměti Můj život s historií.

„Jsem šokován. Přísahám, že jsem takovou účast nečekal. Nejsem příznivcem velkých oslav, i když připouštím, že mé sedmdesátiny také nebyly skromné. Tato oslava je však ještě větší, moc děkuji za všechny projevy,“ uvedl jubilant. 

Celoživotní záliba v historii

Svůj zájem o historii projevoval Miloš Trapl už od dětství a pro jeho naplnění měl příznivé domácí zázemí. Především jeho otec mu předkládal řadu historických knih z bohaté domácí knihovny.

Na Univerzitu Palackého vstoupil jako pedagog před padesáti lety, tehdy v kabinetu regionálních dějin začal pracovat na rozsáhlém projektu, věnujícím se historickému místopisu. Hodnost univerzitního profesora získal v roce 1997 na Masarykově univerzitě v Brně. Dodnes se věnuje především historickým tématům 20. století. Napsal více než 50 odborných pojednání a v očích kolegů je jedním z uznávaných odborníků na dějiny první československé republiky.

„I dnes je aktivním kolegou. Spolupracuje na projektu, který se věnuje výzkumu české exilové kultury v Austrálii a projektu zabývajícím se dějinami města Litovle,“ shrnula Burešová.

Gratulanti z celé republiky

Do auly filozofické fakulty se s gratulací sjeli historikové z různých koutů republiky. Přijel i ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra, jehož Trapl učil.

„Poznal jsem jej v magisterském studiu a vzpomínám na tyto chvíle rád. Miloš Trapl je erudovaný, nesmírně vlídný a přívětivý. Je to vstřícný člověk, kterého je možné si vážit i pro jeho charakterové vlastnosti,“ zdůraznil Hazdra. U Trapla studoval i později v doktorském studijním programu.

Také podle současného studenta historie Karla Svitavského je Trapl odborníkem s neuvěřitelným přehledem a vhledem do mnoha oblastí. „Je přátelský i vtipný,“ prohlásil Svitavský, který s Traplem spolupracuje na litovelských dějinách.

S gratulací k jubileu se připojil i Traplův bývalý student, současný děkan filozofické fakulty Jiří Lach, emeritní rektor Josef Jařab, bývalý ředitel archivu a současný náměstek primátora Pavel Urbášek či ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.

Scénář oslav připravili Traplovi kolegové. Podle Pavla Marka o jeho obsahu jubilant nevěděl. „Byl srozuměn pouze s tím, že bude hovořit. Vše ostatní bylo překvapení,“ podotkl Marek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.