Ať žije Konvikt!

Zahájení oslav X let v Konviktu.
Foto: Pavel Konečný
středa 14. listopadu 2012, 19:45 - Text: Pavel Konečný

Stovky studentů a pedagogů oslavily dnes deset let Uměleckého centra Univerzity Palackého. Program k výročí si připravila každá z pěti kateder, které tam sídlí.

Proměna bývalého jezuitského konviktu v umělecké centrum mohla začít až po listopadu 1989. Především proto, že budova patřila armádě. „Je to neuvěřitelné, ale byla tady Jánošíkova kasárna,“ připomněla v úvodní řeči docentka Hana Myslivečková.

Rektor Miroslav Mašláň zase připomněl, že staletá budova působí mladým a svěžím dojmem. „Což se nedá říct o některých univerzitních budovách postavených relativně nedávno,“ řekl rektor.

Na oslavách byl přítomen i emeritní rektor Josef Jařab. „Žádnou řeč jsem si nepřipravil, všechno jsem to odžil...“ pobavil Jařab publikum. Byl to právě on, kdo stál za převodem Konviktu z rukou armády do majetku univerzity.

Všichni řečníci se shodli na tom, že Konvikt je na českém území něco jedinečného, co Univerzitě Palackého závidí i umělecké školy.

Zahájení oslav a zároveň vernisáž Inventury, přehlídky toho nejlepšího, co na katedře výtvarné výchovy vzniklo, hudebně doprovodila cikánskými rytmy kapela KSKM. Tedy Komorní soubor katedry muzikologie.

Poté už Myslivečková zvolala: „Ať žije Konvikt! Jeho umělecký a tvůrčí duch!“ A číše šly vzhůru.

Oslavy pokračovaly až do večera Horkou kaší, která připomněla happening a „založení“ dnešního Konviktu před deseti lety, vystoupením Free Jazz Trio a smíšeného pěveckého sboru Ateneo nebo projekcí filmu Smrt v Benátkách.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.