Aspekt přináší exkluzivní rozhovor s filozofem Douglasem Vakochem

Mluvčí planety Země v případě kontaktu s mimozemšťany.
Foto: Jan Andreáš
pondělí 2. května 2016, 14:18 - Text: Ondřej Čížek

Zavedený newsletter Filozofické fakulty Aspekt ve svém speciálním čísle věnovaném AFO51 přináší obsáhlý rozhovor s Douglasem Vakochem, americkým filozofem a prezidentem společnosti METI International. Čtyřiadvacetistránková publikace je k přečtení i ke stažení online.

Redaktor Robert Jaworek pořídil interview s aktuálním mluvčím planety Země v případě kontaktu s mimozemšťany – Douglasem Vakochem. Americký psycholog a jeden z ústředních hostů festivalu se v obsáhlém rozhovoru zamýšlí nad smyslem kontaktu s mimozemskou civilizací, nad odkazem legendárního Carla Sagana i nad vědou jako takovou.

„Psychologie se ptá na motivace mimozemšťanů. Proč by nás měli kontaktovat? Mohou přeci také čekat, až se chopíme iniciativy my. (…) Informace obsažená v jejich zprávě pro nás by byla, že nejsme sami. Dešifrování a interpretace jejich zprávy může ale trvat desetiletí až staletí a stejně tak nebudeme mít rychlý způsob, jak ověřit naše závěry. Kvůli obrovským vesmírným vzdálenostem je mezihvězdná komunikace multigenerační záležitostí,“ upozorňuje v rozhovoru Vakoch, zároveň také prezident společnosti METI International, která vznikla za účelem vytvoření mezihvězdné zprávy.

Speciální stříbrné číslo Aspektu stylově zapadá do ucelené vizuální identity uplynulého AFO51, za jeho výslednou minimalistickou vizuální identitou ostatně stojí grafik Radim Měsíc a fotografka Gabriela Knýblová. Aspekt vychází pravidelně již od roku 2010 ve frekvenci dvou čísel za semestr. „Každé číslo je vždy takovou malou oslavou zajímavých lidí, které máme na fakultě, jejich práce, projektů a úspěchů. Nepíšeme pouze o akademických pracovnících, ale i o ostatních, kteří různými způsoby udržují fakultu v chodu, často bez výrazného povšimnutí. Velkou slabost máme samozřejmě i pro fakultní události, a přestože AFO kontext filozofické fakulty jednoznačně přerůstá, nás zkrátka baví a rádi se s ním zapleteme," objasňuje šéfredaktorka Aspektu Barbora Hrabalová.

Uvnitř čísla vracejícího se k programové skladbě AFO51 jsou i texty o architektuře nebo rozhovor s Dicksonem Despommierem, autorem konceptu tzv. vertikálního farmaření, které lidstvo v budoucnu dost možná zachrání spíš než kontakt s mimozemskou entitou. 

Speciální UFO Aspekt můžete číst nebo rovnou stahovat teď a TADY. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.