Andrew Lass vystavuje a přednáší v Olomouci

Přednáška Andrew Lasse v expozici Olomoucká univerzita.
Pavel Konečný
úterý 13. května 2014, 20:25 - Text: Pavel Konečný

Vernisáži výstavy svých fotografií, které považuje za básně, byl dnes ve Vlastivědném muzeu přítomen Andrew Lass. Asi hodinu po ní začala jeho přednáška Na příkrém břehu snu.

Andrew Lass je Američan žijící od dětství v Praze, odkud byl v roce 1973 se svými rodiči vyhoštěn. Na konci 60. let byl členem pražské surrealistické skupiny, dnes je profesorem sociální a kulturní antropologie na Mount Holyoke College v Massachusetts.

Fotografii se Lass věnuje od čtrnácti let. Všechny fotografie jsou zaznamenány ve formátech 35 mm nebo 6x7 cm a jsou vyvolány v jeho vlastní temné komoře na barytovaný papír.

Lassovu vernisáž uvedl Josef Jařab. „Přišlo hodně studentů z konference Mladých lingvistů, lidí z univerzity i veřejnost,“ zhodnotila návštěvu dnešní vernisáže za pořadatele Monika Pitnerová. Podle ní má Lass rád olomouckou univerzitu i její knihovnu. „V minulosti se zasloužil o to, že Zbrojnice má otevřený fond,“ dodala Pitnerová.

Lass má v Olomouci dva typy přednášek. „Ta první se týká problémů lingvistiky a schopnosti jazyka zobrazovat. Protože je kulturní antropolog, tak se vydává cestou Claude Levi-Strausse a kombinuje ho s Husserlem a de Saussurem a vytváří vlastní návrhy, které počítají s člověkem a vědomím, které vnímá jazykové jevy,“ přiblížil šéf katedry bohemistiky Tomáš Kubíček, na jejíž pozvání Lass do Olomouce přijel.

Druhá část přednášek je o surrealismu. Lass se podle Kubíčka podílí na řadě aktivit surrealistických skupin ve výtvarném umění i literatuře, jazyku i reflexi poetiky.

„Kolik z vás má problémy s angličtinou?“ zeptal se dnes Lass asi hodinu po vernisáži v expozici Olomoucká univerzita, kde jeho přednáška probíhala. Ruku zvedl jen profesor Kubíček, čímž všechny rozesmál. Další Lassova věta už byla anglická, s americkým přízvukem. Jako celá přednáška.

„Je to naše druhé setkání. Poprvé jsme se potkali před dvěma lety na konferenci o Romanu Jakobsonovi. Tenkrát jsem přišel na to, že Andy Lass dělá věci blízké českému strukturalismu a byl mezi pozvanými na konferenci. Přijel a bylo z toho přátelství,“ řekl Kubíček.

Další Lassovy přednášky jsou na programu ve čtvrtek a v pátek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.