Akademická Čtvrthodinka nabízí podnětná témata k debatě

Repro: Žurnál UP
neděle 11. října 2015, 12:02 - Text: Milada Hronová

V zimním semestru deset dílů, v letním dalších deset. Takový je plán studentského projektu, který pravidelně v pondělí nabízí tří až pětiminutový pořad zvaný A15: Akademická Čtvrthodinka. V každém z nich přibližují pedagogové filozofické fakulty leckdy kontroverzní témata svého bádání. Třetí díl vědecko-populárního seriálu studenti nabídnou 12. října.

„Máme radost. Už první díl, ve kterém Martin Fafejta z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie hovořil o intersexualitě, měl 1000 zhlédnutí! Pro nás to znamená, že výběr tématu i přednášejícího byl správný,“ říká Barbora Prágerová, koordinátorka projektu A15 a zároveň studentka oboru Teorie a dějiny dramatických umění.

Už v pondělí 12. října studenti zveřejní třetí díl tohoto pořadu a i přesto, že řadu videí již mají předtočenou, námětům se neuzavírají. Před výběrem tématu se vždy snaží o rešerši, během které zjišťují, čemu se pedagogové ve svých profesích věnují. Studenti postupně osloví všech 20 kateder filozofické fakulty.

 „Chceme popularizovat humanitní vědy a snažíme se nacházet taková témata, která jsou kontroverzní a zároveň podněcují k diskusi. To, že jsou videa kratší než titulkem udávaných 15 minut, nepovažujeme za problém. Termín Akademická Čtvrthodinka je totiž sám o sobě více časová anomálie než co jiného. Podstatné je, aby měl divák po zhlédnutí videa potřebu o tématu debatovat. I krátká chvíle často stačí na zapředení podnětné diskuse,“ dodává Prágerová.

Pořady pod společným názvem A15- Akademická Čtvrthodinka připravuje pětičlenná skupina posluchačů filozofické fakulty pod odbornou supervizí audiovizuálního štábu oddělení komunikace univerzity. Jsou určeny především vysokoškolským studentům, pedagogům i širší veřejnosti.

Více ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.