AEDUCA 2015: konference představí současnou podobu a směřování vzdělávání dospělých

Repro: Žurnál UP
pátek 2. října 2015, 08:02 - Text: Milada Hronová

Potřeba vzdělávat se nekončí ani v dospělosti. Instituce, které dnes nabídku tvoří, se však budou muset velmi brzy vyrovnat s poklesem dotací Evropské unie. Letošní Konference o vzdělávání dospělých AEDUCA, která začne 8. října, se proto bude věnovat především možnostem hledání nových aktérů v této oblasti. 

„Zájemci o vzdělání si v posledních letech zvykli na pestré množství variant studia, které dotovala Evropské unie. Nyní je potřeba zvažovat co a jaké cílové skupině nabídnout, aby vzdělavatel na trhu uspěl,“ říká Markéta Šupplerová z Institutu celoživotního vzdělávání filozofické fakulty. 

Právě proto se dnes podle Šupplerové objevují v celoživotním vzdělávání i méně obvyklé nabídky, zaměřené buď na specifické cílové skupiny studentů, nebo vycházející z organizací, jejichž primární účel je odlišný. Jde například o vzdělávací aktivity cílené na seniory, handicapované nebo na cizince, kteří zde chtějí studovat nebo pracovat. Mezi zmíněné organizace pak patří zejména knihovny, univerzity třetího věku, dále univerzitní centra celoživotního vzdělávání či zájmové organizace při univerzitách.

V dvoudenním programu, rozděleného do několika sekcí, nabídne i letošní AEDUCA řadu přednášek a workshopů. V rámci konference bude opět udělena Cena Vladimíra Jochmana za zásluhy o rozvoj andragogiky v České a Slovenské republice, jméno laureáta bude zveřejněno během slavnostního večera.

Jednotlivé sekce konference představí množství zajímavých prezentujících z akademického prostředí i státní a komerční sféry. S přednáškou přijede do Olomouce například profesorka antropologie a pedagogiky na Dolnoslezské univerzitě ve Wroclavi Hana Červinková. Původem Češka získala svůj doktorát v USA, nyní pracuje také v Etnologickém ústavu Akademie věd České republiky. Věnuje se kultuře a vzdělání, přeložila dvě antropologické publikace od Clifforda Geertze a Roberta Murphyho. Zajímavým hostem bude i Kateřina Neumannová, která v Olomouci představí projekt Dual Career, zaměřující se na vrcholové sportovce na konci sportovní kariéry. Na aktuální téma reagují organizátoři konference prezentací Kateřiny Výmolové, když představí vzdělávací aktivity Centra na podporu integrace cizinců. Své zastoupení bude mít také část, zaměřená na vzdělávání v knihovnách, během které vystoupí například zástupkyně Asociace knihoven vysokých škol ČR Lenka Bělohoubková nebo ředitelka Knihovny Univerzity Palackého Helena Sedláčková. 

Jedenáctý ročník Konference o vzdělávání dospělých AEDUCA 2015 organizuje Institut celoživotního vzdělávání filozofické fakulty ve spolupráci s Asociací institucí vzdělávání dospělých. Konference se uskuteční v Konviktu a je součástí aktivit Týdne vzdělávání dospělých. Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.