Absolvent politologie Ondřej Koutník získal novinářskou křepelku

Oceněný novinář a absolvent filozofické fakulty Ondřej Koutník.
Foto: archiv OK
pondělí 26. května 2014, 08:26 - Text: Milada Hronová

Novinářskou Cenu křepelek pro mladé a perspektivní novináře do 33 let obdržel v Havlíčkově Brodě absolvent katedry politologie a evropských studií Ondřej Koutník. Odborná porota vyzdvihla jeho úsilí věnované kvalitní práci se zdroji, vyhledávání nových témat a odvážnému zpracování.

Redaktor domácí rubriky Lidových novin Ondřej Koutník se věnuje pátrací žurnalistice, zejména domácí politice na centrální úrovni a pražské radnici. Před nástupem do Lidových novin v prosinci 2013, pracoval dva a půl roku v redakci internetového serveru Česká pozice. Koutník je také absolventem Katholieke Universiteit Leuven a Univerzity Karlovy v Praze.

„Ocenění vnímám jako impuls k pokračování v poctivé a svědomité práci, která dává smysl. Ve svých článcích se často věnuji kontroverzním osobám z šedého polosvěta skrytých běžnému politickému pozorovateli. Snažím se hovořit s lidmi, označovanými za kmotry nebo za vlivné kontroverzní podnikatele, protože jen tak poznáte, s kým mají politici takzvaně tu čest. Ne vždy jsou reakce čtenářů na taková interview příznivá, často slyším názor, že se s těmito lidmi nemá mluvit. Zastávám naprosto opačný názor a jsem velmi rád, že si to myslí i zkušenější kolegové novináři, kteří mi cenu udělili,“ řekl Žurnálu Koutník.

Šance bez protekce

V novinách pracuje teprve tři roky a prestižní ocenění, jakým Cena křepelek je, vůbec nečekal. „Mám z ní velkou radost, nesmírně si jí vážím,“ uvedl Koutník. Ještě před státnicemi nevěděl, co by přesně chtěl dělat. Novinařina byla jednou z možností. Naslepo tehdy posílal životopisy na různá místa a ozval se mu István Léko, šéfredaktor a zakladatel zpravodajského portálu Česká pozice.

„István mi dal šanci, aniž bych přitom vystudoval žurnalistiku nebo měl nějaké profesní zkušenosti. Radil mi, dával mi tipy, jakým tématům se věnovat. Bez důvěry a šance, kterou jsem od něho dostal, bych nikdy Křepelku nezískal. Ocenění vnímám i jako možnou inspiraci pro studenty, kteří se teprve rozhodují, jakým směrem se pracovně vydat. Jde se totiž prosadit bez konexí a protekce, chce to jen píli a maximálně odpovědnou a svědomitou práci. Pak si je štěstí najde,“ prohlásil Koutník.

Na studentská léta rád vzpomíná. Tvrdí, že mu dala odpovědný přístup k práci, intenzivní zájem o politiku, studium v zahraničí a také novinářské zdroje.

„Názory politologů a mých bývalých učitelů, u nichž jsem psal bakalářskou a diplomovou práci, Pavla Šaradína a Tomáše Lebedy, ve svých textech často využívám. Tito dva pedagogové jsou zároveň i učiteli, na které moc rád vzpomínám,“ podotkl.

Příkladný absolvent

Podle děkana olomoucké filozofické fakulty Jiřího Lacha novinářské ocenění potvrdilo, že fakulta umí připravovat vynikající odborníky pro praxi.

„Ondřej Koutník studoval na katedře politologie a evropských studií, která klade vysoké nároky na teoretickou přípravu studentů v oboru, kritické myšlení, ale zároveň usiluje o praktickou přípravu pro povolání. Úspěch někdejších studentů fakulty – dodejme, že Koutník není zdaleka jediný – tak dokládá neplatnost tvrzení, že zejména humanitní fakulty jsou dodavateli klientů pro úřady práce,“ prohlásil Lach.

Mezi nositeli Ceny křepelek pro „naděje české žurnalistiky“ dnes figurují známé postavy české žurnalistiky, mezi něž patří Ondřej Kundra z Respektu či Nora Fridrichová z České televize.

Cena křepelek se uděluje při slavnostním večeru, ve kterém Nadace Českého literárního fondu uděluje Cenu Karla Havlíčka Borovského, tedy nejvyšší ocenění za novinářskou a publicistickou práci. Za rok 2013 ji získal dlouholetý moderátor Událostí, komentářů České televize a tvář veřejnoprávního rozhlasu Martin Veselovský.

Hlavní cenu nadace dotuje 50 tisíci korunami, s novinářskými křepelkami, které předává město Havlíčkův Brod a kraj Vysočina, je spojena symbolická částka 3333 korun. Nadace letos udělila novinářskou cenu popatnácté.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.