Znají a zachrání

Nácvik kardiopulmonální resuscitace na kurzu Neznáš-nezachráníš!.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 26. března 2015, 09:11 - Text: Pavel Konečný

Čtyři desítky studentů a jeden vyučující včera prošli kurzem první pomoci. S názvem Neznáš  nezachráníš! ho připravil Spolek mediků.

„Kurz pořádáme potřetí, ale ten úplně první byl určen pouze medikům. Jsou tady lidé ze všech fakult,“ uvedla Tereza Hrabčáková. Spolu s kolegyní Evou Mnacakanovou kurz připravovaly asi jeden měsíc. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhalo dalších patnáct mediků, studentů třetího ročníku.

„Zájem byl tak velký, že do týdne jsme měli kapacitu naplněnou a na seznamu máme i náhradníky,“ dodala Mnacakanová.

Po hodinové teoretické části čekaly na účastníky figuríny, na nichž si zkoušeli kardiopulmonální resuscitaci nebo Heimlichův manévr. „Ten se užívá při dušení předmětem, například když zaskočí sousto u oběda,“ objasnila Mnacakanová.

První pomoc by měl podle studenta sociologie Romana Marka umět každý. „Může se stát, že se dostanu do situace, kdy to budu potřebovat. A měl bych třeba výpadek a nevěděl bych co dělat, proto jsem tady, abych si to procvičil a zopakoval,“ řekl Marek.

Mezi účastníky kurzu byl i student práv Yevgeniy Kublytskyy pocházející z Ukrajiny. „Zajímám se o záchranu lidí, protože má země je ve válce. Myslím, že i civilní medicína se mi může hodit. Když se stane něco kamarádovi nebo někomu na ulici, chci mít větší šanci mu pomoci,“ poznamenal Kublytskyy. Právě se s dítětem naučil Heimlichův manévr. „Pro případ, že dítě něco vdechne, třeba hračku. Musí se otočit a bouchnout do zad,“ popsal.

S nadhledem braly studentky filozofické a fakulty tělesné kultury Rautekův manévr, tedy vyprošťování z auta. „Teď je to jiné, než by to bylo doopravdy, to by bylo ve stresu,“ přiznaly.

Zájemci o první pomoc se ale včera dozvěděli více také o obvazových technikách a stabilizované poloze. Jak potvrdil Roman Marek, s mediky se osobně setkává poprvé. „Očividně jsou to znalci a mají opravdu zápal. Jsem rád, že to dělají,“ prohlásil.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.