Zlato i stříbro z Rallye Rejvíz pro studenty lékařské fakulty

Olomoučtí medailisté.
Foto: Veronika Matušková
úterý 27. května 2014, 11:29 - Text: Milada Hronová

Posluchači lékařské fakulty o víkendu zvítězili v soutěži posádek zdravotnických záchranných služeb Rallye Rejvíz. V konkurenci dvanácti týmů získali v kategorii studentů lékařských fakult první i druhé místo.

Helena Bohuslavová, Václav Staněk a Světlana Hrachovinová obsadili první místo v kategorii mediků. Loňská vítězná skupina, kterou tvořily Veronika Jančíková, Jana Šašinková a Ivana Janíčková, získaly druhou příčku. Letošní ročník soutěže Rallye Rejvíz, věnované urgentní medicíně a medicíně katastrof ve vlastní praxi tak studenti olomoucké lékařské fakulty naprosto ovládli. Třetí místo získali medici ze Slovenské zdravotnické univerzity v Bratislavě.

„Mám obrovskou radost. Nečekali jsme, že se vůbec umístíme. O urgentní medicínu se zajímám téměř od prvopočátku studia, ráda bych se jí věnovala i po absolutoriu,“ uvedla členka vítězné skupiny Helena Bohuslavová.

Nejtěžší úkol byl podle vítězky letošní studentské části takzvaný kuchař. „Jednalo se o pacienta s těžkým stadiem rakoviny a naší úlohou bylo nezahajovat resuscitaci, ale snažit se zmírnit stres příbuzných. Měli jsme zajistit legislativní souvislosti. V urgentní medicíně se učíme resuscitovat, zachraňovat životy, ne vyplňovat úmrtní list a řešit legislativu. Byl to pro nás atypický úkol, není jednoduché doslova přepnout myšlení do úplně jiného programu,“ popsala část soutěže Bohuslavová. Legislativa, která souvisí s úmrtím pacienta, se podle ní v urgentní medicíně nevyučuje.

Soutěž jako praxe

Studenti se na soutěž připravují tím, že si opakují doporučené postupy. Inspirací jsou jim i texty časopisu Urgentní medicína, opakují si dávkování léků, použití přístrojové techniky společně s parametry a nastavení.

„Každá taková soutěž nám přinese zkušenosti a poučení. Navazujeme kontakty s lidmi, kteří jsou už léta v praxi a kteří jsou ochotni se s námi podělit o své zkušenosti. Úspěch nám pak přidává energie pro další pokračování ve studiu a zvyšování touhy po informacích. Vždy je co zlepšovat. Druhého místa si velmi ceníme. Jsme rády, že jsme opět ukázaly, že Lékařská fakulty Univerzity Palackého má kvalitní výuku urgentní medicíny a také studenty, kteří mají zájem o blaho svých budoucích pacientů,“ prohlásila Veronika Jančíková za studentky stříbrného týmu.

Po absolutoriu by se ráda věnovala vnitřnímu lékařství. Soutěže podle Jančíkové medikům pomáhají v komplexním pohledu na nemocného, učí se prakticky si zafixovat postupy, které je nutné provést rychle a správně ve chvíli, kdy je pacient v tísni.

Rozhodčí: důležité je udržet krok

Podle absolventky olomoucké lékařské fakulty a zároveň i rozhodčí Báry Trhlíkové jsou výkony olomouckých studentů každoročně velmi dobré a stále se zlepšují.

„Je patrné, že rok od roku je jejich chování u pacienta systematičtější, suverénnější a empatičtější. Mají výborné teoretické základy, které umí prakticky využít, což u mediků není vždy samozřejmostí,“ shrnula Trhlíková.

Letošní ročník vnímá jako náročný zvláště z hlediska konkurence. „Tak jako se zlepšují olomoucké týmy, zlepšují se i jejich konkurenti z jiných fakult. Je tedy nutné udržet krok a neusnout na vavřínech,“ uvedla Trhlíková.

Úspěšní studenti i absolventi – Rallye Rejvíz 2014

MUC.RR 2014

1. místo LF UP – Helena Bohuslavová, Václav Staněk a Světlana Hrachovinová

2. místo LF UP – Andílci – Veronika Jančíková, Jana Šašinková a Ivana Janíčková

Mezinárodní soutěž - Rescue

2. místo, absolventi LF UP – Jan Přeček, Jan Babinec, Jarmila Psotová

Národní soutěž (RLP, RZP, Zlaté sluchátko) - Free Style

2. místo – Nadšení záchranáři: Zuzana Březinová, Michaela Tomaščiková, Oskar Sviták, absolventi LF UP

Rallye Rejvíz je mezinárodní odborné metodické soutěž pro posádky zdravotnických záchranných služeb založená v roce 1997. Původně se konala na Rejvízu, později se z kapacitních důvodů přemístila do Koutné nad Desnou. Posádky zdravotnické záchranné služby s lékařem i bez lékaře si praktickou soutěžní formou prověřují, porovnávají a cvičí koordinaci své práce při simulovaných zásazích. Odbornou garanci nad soutěží má Společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP a Slovenská spoločnosť urgentnej medicíny a medicíny katastrof.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.