Zlatá promoce: dojetí po 50 letech

Promoce po padesáti letech.
Foto: Marek Otava
pátek 5. října 2012, 14:14 - Text: Milada Hronová

Osm desítek absolventů oboru Všeobecné a Zubní lékařství na Univerzitě Palackého z roku 1962 se dnes setkalo na Zlaté promoci. Na ceremoniálu zavzpomínali na svá studia, spolužáky, pedagogy i město Olomouc.

„Mám nádherný pocit, když vidím řadu svých spolužáků a spolužaček, a děkuji všem, kteří tuto akci zorganizovali,“ řekla Žurnálu lékařka Jarmila Bruková, která donedávna působila jako primářka hematologicko-transfúzního oddělení nemocnice v Třinci.

Stejné nadšení vyjádřil její kolega Josef Adamík, který velkou část svého života působil jako primář chirurgického oddělení ve stejné nemocnici a který Zlatou promoci vnímá spíše jako novum než tradici. „Myslím si, že se tato myšlenka však bude šířit infekčním způsobem,“ řekl zlatý absolvent Adamík. Byl rád, že se mohl po půlstoletí potkat se spolužáky, s nimiž prožil šest let studia. „Mám také radost z toho, že jsem mohl vstoupit do míst, ve kterých jsem před padesáti lety promoval, a nakonec se těším i na to, že si po letech zase projdu Olomouc. Hodně se toho tady změnilo,“ dodal bývalý primář Adamík.

Podobné nadšení ze setkání sdílel také docent Milan Grundmann, který se dodneška věnuje klinické farmakologii. „Je to úžasný pocit potkat se po padesáti letech s tolika spolužáky,“ řekl přednosta Ústavu klinické farmakologie na Lékařské fakultě Ostravské univerzity a člen oborové rady lékařské farmakologie na Lékařské fakultě Univerzity Palackého.

Zlaté promoce se na Univerzitě Palackého konají od roku 2006. Jako první je uspořádala přírodovědecká fakulta. Lékařská fakulta se k nové tradici připojila v roce 2010.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.