Zdravé srdce Hané: důležité jsou děti

Nácvik resuscitace.
Foto: Pavel Konečný
pátek 26. září 2014, 11:41 - Text: Pavel Konečný

Měření tlaku a cukru, zdravý životní styl a telemedicína doprovázely včera osvětovou akci Zdravé srdce Hané na Horním náměstí. Hlavní náplní byla účinná resuscitace.

Letošní ročník se včera zaměřil na děti a mládež. „Chceme nalákat děti, které se toho můžou hodně naučit. Když chodíme do škol, vidíme, že děti ztrácejí ostych, my jsme generace, která se resuscitace bojí,“ uvedla proděkanka lékařské fakulty Eliška Sovová.

„Myslím, že jsem udělal tak patnáct stisků. Bylo to lehké, udělal bych i víc a asi bych někoho i zachránil,“ podělil se o zkušenost školák Robin Opavský. I když ho masáž hrudníku bavila, jestli bude někdy lékařem, ještě nevěděl.

Zájem školou povinných dětí a mládeže o resuscitaci včera podpořila i soutěž o iPhone a tablet. „Soutěží na figurínách, které po minutě samy vyhodnocují, jak byla resuscitace provedena, včetně chyb,“ popsala Sovová.

Záchranu lidského života si včera vyzkoušely i administrativní pracovnice Tereza Přidalová a Renáta Kolářová. „Bylo to namáhavé, bolí z toho zápěstí,“ řekla Přidalová. Obě se ale shodly na tom, že kdyby to bylo potřebné, do resuscitace by se pustily. Zatím se do takové situace nedostaly.

Zdravé srdce Hané patří mezi stálé každoroční nadačního fondu Pro srdce Hané. Pravidelně se o ni starají medici šestého ročníku lékařské fakulty. Podle Sovové se dá po několika letech osvěty předpokládat, že dnešní mladá generace bude v záchraně lidského života lepší než ta současná.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.