Za průměr 1,36 stipendium Josefíny Napravilové

Alena Šoustková se stipendiem, které ji příjemně překvapilo.
Foto: Pavel Konečný
úterý 1. října 2013, 14:24 - Text: Pavel Konečný

Dvacet tisíc korun si dnes odnášela z jednání akademického senátu lékařské fakulty Alena Šoustková. Jak přiznala, učila se pořád a všude i cestou do školy.

„Oba moji rodiče jsou lékaři, takže jsem věděla, do čeho jdu,“ řekla absolventka karvinského gymnázia, která zvládla první ročník medicíny nejlépe ze všech. Za nejtěžší považovala „anču“ – tedy anatomii. Zabrat jí ale dala i chemie, kterou se učila tři týdny.

Kvůli náročnému studiu musela zanechat i svého koníčku. Na standardní a latinskoamerické tance jí už nezbývá čas. Na rozdíl od otce gynekologa a matky internistky by se chtěla v budoucnu věnovat klinické genetice.

Dnešek byl pro ni kuriozní. „Zavolali mi ze studijního oddělení, že sem mám přijít, ani jsem nevěděla proč,“ usmívala se Alena. Jak naloží s penězi, neví. „Je to pro mě vysoká částka,“ podotkla.

Peníze jsou darem mecenášky Josefiny Napravilové. Myšlenka finančně podpořit studia budoucích českých lékařů se zrodila po jejím návratu z Kanady v roce 1994. Tehdy byla nemile překvapena stavem českého zdravotnictví, a protože shodou okolností vyučovala angličtinu i studenty lékařství, rozhodla se své úspory rozdělit na tři díly mezi tři univerzity v Plzni, Hradci Králové a Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.