Významný absolvent Bohdan Pomahač se vrací do Olomouce. V záznamu na DVD

Repro: Žurnál UP
pátek 19. července 2013, 12:00 - Text: Velena Mazochová

Červnovou návštěvu světově uznávaného plastického chirurga Bohdana Pomahače na olomoucké univerzitě připomene audiovizuální záznam jeho přednášky Rekonstrukce obličeje transplantací, která byla součástí cyklu Vědeckopopulárních přednášek významných absolventů UP. Produkce DVD, které v počtu sto kusů právě opouští výrobu, se ujali pracovníci audiovizuálních služeb oddělení komunikace.

Přednáška, v níž profesor Pomahač přiblížil svou práci na Brigham and Woman's Hospital v Bostonu, se uskutečnila v přeplněné aule právnické fakulty pátého června. Veřejnost ji mohla už tehdy sledovat také v přímém přenosu na webových stránkách univerzity. Nyní se k exkluzivnímu tématu špičkových transplantací může vrátit právě prostřednictvím nového DVD.

Záměr pořídit záznam bezprostředně po přednášce zdrželo zajištění souhlasu pacientů, na jejichž případech Pomahač svou práci prezentoval. „Původně jsme chtěli postupovat obvyklým způsobem a DVD zpracovat v co nejkratší lhůtě. Mohlo být ale vyrobeno až poté, co Bohdan Pomahač vyjednal autorská práva,“ upozornil vedoucí audiovizuálních služeb Martin Müller.

Záznam ve vynikající technické kvalitě

Kvalita nového DVD podle Müllera přesahuje standard obvyklý u obdobných aktivit na českých vysokých školách. „A to ve všech aspektech. Podle mého názoru jsme například jedni z mála, kteří pracují v klasickém televizním systému. Záznam byl snímán pomocí tří profesionálních kamer a výsledný online střih v přímém přenosu putoval na internet,“ uvedl Müller.

K přednostem nového DVD přispělo také použití externího osvětlení a způsob zpracování powerpointových prezentací použitých při přednášce. „Nesnímali jsme je z plátna, jak se běžně děje u záznamu přednášek, ale prezentace vstupovala přímo do střižny. Vyhnuli jsme se tak obvyklému problému, kdy je dostatečně zřetelné buďto pouze plátno, nebo přednášející,“ upřesnil Müller.

Vysokou zvukovou úroveň zajistily podle něj zvolená technologie nasazení mikroportů i hlavových mikrofonů a především oddělené zpracování zvuku na mixážním pultu. „Využití mikrofonů v klopě saka nebo – podobně jako u muzikálových hvězd – kolem části hlavy zaručuje výbornou kvalitu zvuku nejen v přednáškovém sále, ale i pro pořízení záznamu,“ dodal Müller. Jak zdůraznil, o celkovou technickou kvalitu nového DVD se zasloužily především kamery Michala Paxy, Milana Kociána a Ilji Zlámala, střih Jiřího Vrby a zvuk Martina Buky.

Výroční přednášky jako každoroční vyvrcholení
práce s absolventy

Právě vycházející DVD dokumentuje tradici přednášek významných absolventů Univerzity Palackého již potřetí. V předchozích letech byla stejným způsobem zpracována vystoupení Karla Indráka, uznávaného odborníka v oboru hematoonkologie, a Jiřího Bártka, který se řadí k nejvýznamnějším českým vědcům současnosti v oblasti biologického výzkumu buněčného cyklu.

„Přednáška významného absolventa vždy byla a i do budoucna by měla být vyvrcholením znovu obnovených snah univerzity o komunikaci s jejími bývalými studenty. Její hlavní myšlenkou je udržovat a pěstovat kontakty s vynikajícími absolventy jednotlivých fakult a seznamovat veřejnost s jejich příslušností k olomoucké univerzitě i o vazbě na město Olomouc,“ zdůraznil vedoucí oddělení komunikace Radek Palaščák. Univerzita si podle něj dobře uvědomuje, jakou cenu pro ni její absolventi představují. „Je to její hlavní produkt a tím, že po ukončení studií odcházejí, vzájemný vztah nekončí,“ dodal.

Nové DVD bude v limitované sérii k dostání v prodejně učebnic a skript univerzitního vydavatelství ve Zbrojnici.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.