Vedení hemato‑onkologické kliniky přejímá proděkan Tomáš Papajík

Karel Indrák (vpravo) a jeho nástupce Tomáš Papajík.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 30. června 2014, 14:44 - Text: Martina Šaradínová

Jedna z nejvýraznějších osobností olomoucké medicíny Karel Indrák končí po téměř 30 letech ve funkci přednosty hemato‑onkologické kliniky. Pomyslné žezlo přebírá dosavadní primář a proděkan lékařské fakulty Tomáš Papajík. Indrák na klinice i fakultě zůstává a bude se dále věnovat péči o pacienty, výuce i vědecké činnosti.

Profesor Indrák, který stál v čele kliniky od roku 1985, konči podle svých slov na postu s pocitem dobře vykonané práce. „Nemám dojem, že bych někam odcházel. Budu na klinice dál, jen mi ubyde část pracovních úkolů. Podařilo se zde vytvořit mimořádně kvalitní kolektiv, který má v současné době pět profesorů a v brzké době bude mít deset docentů,“ uvedl Indrák.

Vyléčení pacienti i vědecké úspěchy

Připomněl, že obor v posledních letech prošel bouřlivým vývojem a vynikajícími výsledky se může pochlubit i olomoucká hematologická škola. Nedávno zdejší odborníci provedli tisící transplantaci krvetvorných buněk. „Vytvořili jsme první molekulárně-genetickou laboratoř na univerzitě. Zkoumání mechanismů vzniku abnormálních nádorových buněk pomohlo zavést koncepci léčby šité na míru nemocného, což je základem cílené léčby. Bylo a stále je fascinující, jak jsme změnili osud pacientů, kteří k nám dříve přicházeli vyděšení. Byli jsme najednou schopni jim říct, že jim prodloužíme život o desítky roků nebo že jsou plně vyléčeni,“ dodal Indrák.

Mezi jeho největší vědecké úspěchy patří objev hemoglobinu Olomouc, Haná a Hradec Králové. Publikoval více než 300 odborných prací, na svém kontě má tři monografie. Je iniciátorem a prezidentem Olomouckých hematologických dnů, největšího tuzemského hematologického kongresu s mezinárodní účastí.

Nový přednosta kliniky hodlá navázat na dosavadní úspěchy pracoviště. „Vše, co jsem se naučil pod vedením pana profesora, dám ve prospěch kliniky, abych dál šířil její dobré jméno. Pan profesor se podílel na výchově lékařů i nelékařského personálu. Poskytl všem obrovský prostor, aby se mohli rozvíjet,“ ocenil práci svého předchůdce Papajík. Náročnou pozici hodlá skloubit s prací ve funkci proděkana pro vědecko-výzkumné záležitosti a vnitřní organizaci.

Rekonstrukce umožnila sjednocení péče

Nový přednosta bude moci využít možnosti, které klinice dává právě dokončená rekonstrukce a sjednocení péče o hematologicky nemocné dospělé pacienty. Změny si vyžádaly mimo jiné přesun genetických laboratoří do objektu Teoretických ústavů.

„Pacienti s mnohočetným myelomem, což je zhoubné nádorové onemocnění krvetvorby postihující zvláště kosti a poškozující funkce ledvin, se dosud v naší nemocnici léčili na třetí interní klinice. Nyní byli nemocní s touto diagnózou v souladu s koncepcí oboru předáni do péče hemato‑onkologické kliniky, což znamená, že dochází ke sjednocení hematologické péče v Olomouci,“ představil změny Papajík. O všechny nemocné s nádorovými i nenádorovými onemocněními krve a krvetvorby tak bude pečovat jeden tým lékařů a sester, který má k dispozici kompletní zázemí včetně laboratorního komplexu.

Rekonstrukce za bezmála šest milionů korun, jíž klinika prošla v uplynulých čtyřech měsících, umožnila otevřít v ambulantní části šest nových vyšetřoven a 14 lůžek denního stacionáře. V lůžkové části vznikly čtyři moderně vybavené dvoulůžkové pokoje. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.