V areálu fakultní nemocnice vznikne Národní telemedicínské centrum

Národní telemedicínské centrum.
Vizualizace: OK Plan Architects
pondělí 31. srpna 2015, 08:38 - Text: Pavel Konečný

aveKlinické aplikace a systémová řešení pro srdeční selhání, při těžké formě hypertenze nebo při onemocnění cukrovkou nabídne českým nemocnicím a lékařským fakultám Národní telemedicínské centrum v Olomouci. Naplno by mělo začít fungovat v roce 2020.

„Centrum vnímáme jako nezávislou akademickou strukturu, která se věnuje výuce, propagaci a výzkumu a není závislá na externích firemních partnerech. Primárně nejde o komerční využití,“ potvrdil Miloš Táborský z I. interní kliniky.

Budova centra za 200 milionů korun vznikne podle projektu humpoleckého studia OK Plan Architects přestavbou a přístavbou současné alergologie a klinické imunologie naproti staré části Teoretických ústavů.

„Na budovu jsme vypsali architektonickou soutěž ve spolupráci s Českou komorou architektů. Nezávislá porota vybrala z osmi návrhů tři vítězné. Vzhledem k tomu, že mezi prvním a druhým návrhem nebylo určeno pořadí, budou se o svou odměnu dělit,“ objasnila právnička Fakultní nemocnice Olomouc Sabina Procházková. Všechny návrhy zdobily přes prázdniny foyer dostavby Teoretických ústavů.

Budoucí Národní telemedicínské centrum se nyní připravuje k územnímu rozhodnutí a k podání evropského projektu. Za čas by jej měl obsadit mezinárodní tým odborníků z Lipska, Drážďan nebo americké Mayo Clinic. V jeho čele by měl stát aténský kardiolog Nikolaos Dagres.

Telemedicína je v Česku zatím v plenkách. „Elektronizace zdravotnictví má nízkou penetraci ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie a řada zemí, které jsou na tom ekonomicky hůře, jsou ve vývoji před námi,“ podotkl Táborský. Na mysli měl především sdílení dat, elektronický recept nebo elektronickou neschopenku. Olomoucké centrum se ale bude primárně zabývat řešením pro populační onemocnění postihující vysoké procento obyvatel s trendem nárůstu počtu nemocí a zvyšování ambulantních návštěv.

„Aby se to dalo zvládnout spolu s bezpečností pro pacienta a s přesností používání léků a léčebných postupů, bude se využívat klinická elektronická medicína. Ta je schopna vytvořit pro jednotlivé diagnózy programy, které podporují léčbu,“ vysvětlil Táborský.

Centrum se kromě projektu Evropské zdravotnické komise United4Health bude zabývat i problémy specifickými v olomouckém regionu. Zaměřeny jsou na prevenci pádů nebo zlepšení nutriční kondice pacientů.

Podobné telemedicínské centrum dosud nemá žádná česká lékařská fakulta. Optimistický termín jeho rozjezdu počítá s druhou polovinou roku 2019. Plný provoz by mělo Národní telemedicínské centrum zahájit v roce 2020.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.