Ústav molekulární a translační medicíny byl vyhlášen stavbou roku

Miroslav Pospíšil. Architekt, který vtiskuje Olomouci novou tvář. Například při rekonstrukci Prioru na Galerii Moritz.
Foto: Pavel Konečný
pátek 5. dubna 2013, 07:09 - Text: Martina Šaradínová

Stavbou roku 2012 Olomouckého kraje se v kategorii staveb občanské vybavenosti a úprav veřejných prostor stal Ústav molekulární a translační medicíny lékařské fakulty. Je dílem architekta Miroslava Pospíšila a jeho kolegů z Ateliéru-r.

„Ocenění pro nás znamená minimálně to, že jsme něco udělali dobře. Ale není to jen naše zásluha, taková stavba je vždy výsledkem součinnosti všech, kdo se na ní podílejí. Počínaje investorem a dodavatelem stavby konče. My do toho dáváme myšlenku a snažíme se veškeré věci koordinovat,“ řekl Pospíšil.

Architekt a jeho kolegové museli vycházet ze specifických potřeb centra vědy a výzkumu. Odborníci se v něm věnují zejména výzkumu nádorových a infekčních onemocnění i vývoji nových diagnostických postupů a léků.

Rohlík se musel přizpůsobit

„Tvořili jsme jakousi obálku pro tento typ činnosti. Základní osnova byla daná hrubým schématem provozu. To, jak je dům dimenzován, orientován a tvarován, vyplynulo z orientace, tvaru a členitosti pozemku. Hlavním cílem bylo, aby budova fungovala,“ uvedl architekt. Prozradil, že kvůli svému tvaru si dům vysloužil pracovní název „rohlík“.  

Miroslav Pospíšil s univerzitou spolupracoval již několikrát. V polovině 90. let zpracoval projekt na rekonstrukci vysokoškolských kolejí v Neředíně. Je autorem dostavby pedagogické fakulty a v minulosti zpracoval také studii nových Teoretických ústavů lékařské fakulty. 

Dům s betonovým jádrem a fasádami z plechu a skla je uvnitř plně podřízen laboratořím a technologiím, které se v něm nacházejí. „Ve většině prostor nejsou podhledy, takže instalace jsou viditelné a přiznané. Je to proto, že tento specifický provoz vyžaduje častou kontrolu, někdy i doplnění. Přístup k páteřním rozvodům musí být co nejsnazší,“ uvedl Pospíšil.

Nejvýraznější český projekt biomedicíny

Ústav molekulární a translační medicíny vznikl z projektu Biomedicína pro regionální rozvoj a lidské zdroje – BIOMEDREG. Je jedním z nejvýraznějších projektů v oblasti vědy a výzkumu v Česku. Evropská unie ho podpořila částkou zhruba 751 milionů korun, příspěvek ze státního rozpočtu činil přes 132 milionů korun.

Olomoucký kraj vyhlašoval stavbu roku v pěti kategoriích, celkem se do soutěže přihlásilo 47 staveb. Porota hodnotila mimo jiné architektonické vyznění staveb, jejich celkový přínos, prostorové a funkční řešení či začlenění do daného prostředí. Důležitým hlediskem pro hodnocení byl také vliv na životní prostředí nebo vhodnost použitých materiálů.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.