Ústav imunologie získal cenu za spolupráci při vývoji vakcíny proti borelioze

Předání ocenění. Přednosta Ústavu imunologie Milan Raška třetí zleva.
Foto: NSR
čtvrtek 13. listopadu 2014, 07:35 - Text: Martina Šaradínová

Výzkumníci z Ústavu imunologie lékařské fakulty uspěli v soutěži o Nejlepší spolupráci roku 2014 mezi akademickou sférou a podnikatelským subjektem. Obdrželi třetí místo za vývoj vakcíny proti lymeské borelioze, na němž spolupracují s kolegy z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně, pražského Ústavu organické chemie a biochemie a Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR i společností Bioveta.

Soutěž organizuje Americká obchodní komora v České republice, Sdružení pro zahraniční investice a Česká inovace ve spolupráci s Technologickou agenturou ČR.

„Ocenění si vážíme hlavně proto, že se nám je podařilo získat díky dlouhodobé a plodné spolupráci mezi tak rozdílnými organizacemi, jako je univerzitní pracoviště, rezortní výzkumná instituce, dvě výzkumné skupiny Akademie věd a hlavně komerční firma z Ivanovic na Hané. Takto široká dlouhodobá spolupráce je v našich podmínkách pořád spíše výjimkou,“ uvedl zástupce přednosty Ústavu imunologie Michal Křupka.

Podle něj je ocenění impulzem do další činnosti. Nejnáročnější práce, tedy klinické testování a registrace přípravku, odborníky teprve čeká. „Tato etapa už bude z velké části v režii našeho komerčního partnera. V současnosti máme připravena další společná témata vakcinační prevence infekčních onemocnění a rekombinantních vakcín. Pevně doufáme, že se nám podaří pro tuto práci sehnat dostatek toho, čeho se české vědě chronicky nedostává. Nejsou to technologie ani nápady, ale peníze,“ doplnil Křupka.

Cílem společného projektu bylo připravit veterinární vakcínu, která by umožnila prevenci boreliové infekce u zvířat, zejména u psů. Další práce směřuje k přípravě a výrobě vakcíny pro použití v humánní medicíně. Na projektu Technologické agentury ČR se partneři podíleli čtyři roky. Vakcína pro psy by se mohla na trhu objevit zhruba za čtyři až pět let, v případě lidské vakcíny je třeba počítat s delším obdobím.

Ve čtvrtém ročníku soutěže se utkalo 22 projektů, tedy přibližně stejný počet jako loni. Podílelo se na nich sedm veřejných vysokých škol, osm výzkumných institucí a 28 soukromých firem. Nejlepší spolupráci prokázali podle poroty partneři ČVUT Praha a Kuličkové šrouby Kuřim, kteří do soutěže přihlásili projekt s názvem Pohybový závitový mechanismus. Druhé místo obsadily Loschmidtovy laboratoře, Ústav experimentální biologie a Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity společně s firmami Photon Systems Instruments a Enantis. Tyto subjekty pracovaly na projektu Biosenzor pro monitorování toxických látek v životním prostředí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.