Úsměv na stejnojmenné konferenci stomatologů nechyběl

Kolegiální diskuse na konferenci ÚSměv 015.
Fotogalerie: Pavel Konečný
sobota 21. března 2015, 08:18 - Text: Pavel Konečný

Posedmé se stomatologové sešli v pátek v Olomouci na odborné konferenci s názvem Úsměv 015. A usmívali se na sebe, i když se dostali do odborného sporu.

„Schází se na ní začínající přednášející lékaři ze stomatologických klinik z celé republiky. Jde o převážně o desetiminutová vystoupení s následnou diskusí, jen otvírací přednáška je hodinová,“ popsal proděkan lékařské fakulty a přednosta kliniky zubního lékařství Miloš Špidlen.

Důvodem je, aby mladí lékaři měli vzor, jak to má vypadat, a aby během deseti minut byli schopni popsat své vědecké bádání.

„Byla pro mě přínosná v tom, že veškeré mé úsilí a výsledky práce jsem mohla sdělit ostatním lékařům a prodiskutovat to s nimi. Více hlav víc ví. Mohou mít připomínky k mé metodice a tím mě posunout dále,“ zhodnotila konferenci Lucie Číhalová z olomoucké kliniky.

K výměně názorů nakonec došlo například mezi docentkou Evou Gojišovou z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a mladým lékařem olomoucké kliniky Tomášem Buchtou, který představil kazuistiku estetické rekonstrukce distálního úseku. „Když máte defekty ve frontě, tak se leptá kyselinou ortofosforečnou, gumovalo se to a dělala se lokální fluoridace, proč jste od toho ustopil?“ Tázala se Gojišová, a otevřela tím hlubší diskusi.

„Jsou názory, se kterými bych nesouhlasil, ale konference ukazuje cesty, kterými se jde dostat ke stejnému cíli,“ vysvětloval po obhajobě svého postupu Buchta. Přesto byl přesvědčen, že v diskusi bylo více pravdy na jeho straně. „Šlo o definici výkonu, kterou jsem podle paní docentky nevysvětlil přesně knižně,“ uvedl Buchta.

Na konferenci vystoupilo 21 přednášejících, mezi pěti desítkami posluchačů se střídali lékaři, sestry i studenti. Ti se dočkali i speciální přestávky pro astronomické pozorování, když vrcholilo zatmění Slunce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.