Úsměv 2014 aneb Místo pro prezentaci mladých zubařů

Děkan lékařské fakulty Milan Kolář (uprostřed) na zahájení konference stomatologů Úsměv 2014.
Foto: Milada Hronová
pátek 21. března 2014, 11:08 - Text: Milada Hronová

Zejména pro postgraduální studenty je určena konference Úsměv 2014, která se dnes koná na klinice zubního lékařství. Své práce na ní představuje 17 postgraduantů. Konference se koná již poosmé, záštitu nad ní převzal děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

„Většinou jsou sympozia organizována pro zkušené lektory. Tuto konferenci prioritně pořádáme pro postgraduální studenty, kteří působí na klinikách a ostýchají se někde vystoupit. Takto mají možnost si vyzkoušet prezentaci výsledků své práce. Přijíždějí k nám studenti z celé republiky,“ uvedl organizátor setkání Přemysl Krejčí. Doplnil, že desetiminutovou prezentaci vždy shrne zkušený lektor.

Konference se vedle studentů účastní i přední stomatologové Petr Barták z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Institutu estetické medicíny a Antonín Šimůnek ze Stomatologické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Barták se ve své prezentaci zaměřil na problematiku ošetření a náhrad zubů v předním úseku chrupu. Jde o esteticky exponovanou oblast, a proto výkony v ní mohou být komplexní a náročné. Zahrnují nejen ošetření či náhradu zubů samých, ale týkají se často také měkkých tkání v jejich okolí. Profesor Šimůnek pak na konci konference promluví o komplexní rekonstrukci chrupu implantáty.

„Dala jsem přednost zubnímu lékařství před všeobecným. Studium je pětileté a nepotřebuji po jeho absolutoriu už vykonávat žádné atestace. Připadá mi to praktičtější. Moje maminka je zubní technička, tak jsem i tak trochu věděla, do čeho jdu,“ řekla studentka druhého ročníku zubního lékařství Anežka Marelová. Dodala, že praktickou výuku absolvují studenti na fantomech již v prvním ročníku.

„Nejdříve jsme zkoušeli vrtat do umělých zubů. I když to zpočátku téměř nikomu nešlo, možnost vyzkoušet si tuto práci na fantomech nesmírně oceňuji,“ uzavřela Marelová. Jejím snem je mít jednou soukromou praxi.

Konference se účastní i zubní lékaři z privátní praxe.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.