Unikátní operaci podstoupilo už dvacet pacientů s Parkinsonovou chorobou

Neurochirurg David Krahulík (uprostřed) a primář neurologické kliniky Pavel Otruba během operace.
Foto: FNOL
úterý 21. ledna 2014, 11:05 - Text: Martina Šaradínová

Dvacátého pacienta s Parkinsonovou chorobou operovali dnes neurochirurgové v olomoucké fakultní nemocnici za využití unikátního operačního přístupu NexFrame společnosti Medtronic. Při hluboké mozkové stimulaci již pacientovi neupevňují na hlavu nepříjemně stahující titanový rám, ale nahrazují ho pouze několika drobnými šrouby. Zkušenosti a informace získané během zákroků odborníci uplatňují i při práci na lékařské fakultě.

Unikátní operační přístup využívají olomoučtí lékaři více než rok, v tuzemsku ho zavedli jako první a zatím jediní. Stejný výkon provádí jen několik center v Evropě. Pacienta sice Parkinsonovy nemoci nezbaví, protože současná medicína chorobu vyléčit neumí, zákrok ale odstraní některé projevy nemoci a výrazně zlepší kvalitu života pacientů.

Spolupráce neurochirurgů a neurologů

„Zákrok je indikován u pacientů, u nichž je vyčerpána konzervativní léčba. Operace spočívá v zavedení elektrod do hlubokých mozkových struktur, konkrétně do takzvaného subtalamického jádra o velikosti zhruba jeden a půl milimetru,“ uvedl primář neurologické kliniky Pavel Otruba. Elektrody jsou následně spojovacími vodiči vedenými pod kůží napojeny na stimulátor vložený chirurgicky do podkožní kapsy pod klíční kostí. Celé zařízení tak funguje velmi podobně jako kardiostimulátor.

Pacient je při operaci po většinu času při vědomí pouze v lokální anestezii. Lékaři s ním komunikují a kontrolují tak správné umístění a maximální funkčnost elektrod. „Stimulátor vysílá slabé elektrické impulsy, které stimulují mozková jádra a zmírňují projevy onemocnění. Patří k nim především neovladatelný třes rukou i nohou, zpomalené nekoordinované pohyby či svalová ztuhlost. Při operaci spolupracují neurochirurgové s neurology,“ vysvětlil lékař neurologické kliniky Martin Nevrlý.

Operaci chtějí využít u dalších diagnóz

Metodu hloubkové mozkové stimulace používají olomoučtí specialisté od roku 2008. Od té doby ji uplatnili u 80 pacientů, z toho u dvou desítek použili šetrnější, rychlejší a výrazně komfortnější přístup NexFrame. Lékaři uvažují, že tento typ operací začnou využívat i u dalších diagnóz, jako jsou závažné tiky, epilepsie nebo refrakterní deprese. „Tyto výkony jsou sice velmi nákladné, ale zásadně zvýší kvalitu života pacientů. Pacient dostává i mnohem méně léků a odpadají náklady na další léčebné procedury,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky Miroslav Vaverka.

Poznatky slouží i pro vědu

Podle něj mají operace i zásadní vědecký přínos. „Veškerá data a výsledky jsou publikované i impaktovaných časopisech, mohou s nimi následně pracovat lidé věnující se základnímu výzkumu. O mozku sice máme čím dál tím více informací, ale současně čím dál víc zjišťujeme, jak je složitý,“ doplnil Vaverka.

S problematikou se mohou blíže seznámit i zájemci z řad studentů lékařské fakulty. „Pracujeme s mediky v rámci studentských odborných vědeckých činností. V současné době nám napomáhají vyhodnocovat výsledky hluboké mozkové stimulace. V postgraduálním studiu máme posluchače, kteří se zabývají problematikou neurodegenerativních onemocnění. Spolupráce je velmi obsáhlá, zapojuje se do ní nejen neurologická a neurochirurgická klinika, ale i radiologická klinika,“ uvedl primář neurologické kliniky Pavel Otruba.

Dnes operaci podstoupil teprve čtyřiačtyřicetiletý Jiří Jurásek z Uherského Hradiště, který nemocí trpí už sedm let a šest let je v invalidním důchodu. Navzdory užívání léků se u něj v poslední době výrazněji projevoval svalový třes v ruce a noze a ztuhlost těla. K operaci se odhodlal poté, co ji podstoupil jeho kamarád. „Když jsem viděl, jak mu v Olomouci pomohli, v jakém stavu byl před operací a jak funguje po ní, rozhodování netrvalo dlouho,“ uvedl Jurásek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.