Tým lékařské fakulty získal ocenění Evropské urologické asociace

Certifikát pro autorský kolektiv ve složení Vladimír Študent Jr., Igor Hartmann, Aleš Vidlář, Michal Grepl a Vladimír Študent.
Repro: Žurnál UP
úterý 3. listopadu 2015, 07:40 - Text: Velena Mazochová

Prestižní cenu The Best Video si z letošního středoevropského setkání urologů v Budapešti přivezl autorský tým z Urologické kliniky lékařské fakulty. Ocenění získal videozáznam chirurgického odstranění karcinomu ledvin s pomocí operačního robota, které provedli odborníci Univerzitního robotického centra.

Vítězné video s názvem Roboticky asistovaná parciální nefrektomie zachycuje postup olomouckého týmu při operačním řešení obtížných lokalizací ledvinového nádoru. „Díky moderním metodám ultrazvuku, počítačové tomografie a nukleární magnetické rezonance lze v současné době více než polovinu nádorů ledvin diagnostikovat do velikosti čtyř centimetrů. V této velikosti lze pomocí robotického systému odstranit jen nádor a zbytek ledviny ušetřitParciální nefrektomie je doporučována, kdykoliv je to možné,“ uvedl přednosta olomoucké Urologické kliniky a člen oceněného týmu Vladimír Študent.

Vedle precizního chirurgického zákroku má podle něj tak zvaná „ledvinu šetřící operace“ řadu dalších předností. Kromě kratší doby operace, hospitalizace a rekonvalescence umožňuje snížení krevních ztrát, pooperačních komplikací i rozsah nežádoucích účinků, jako jsou inkontinence nebo erektilní dysfunkce.

Olomoucké pracoviště má na svém kontě více než sto roboticky asistovaných zákroků při chirurgickém odstranění karcinomu ledvin. „Jsme v České republice jediné pracoviště, které provádí robotické resekce v takovém rozsahu,“ upřesnil Študent.

Právě v urologii má podle něj robotická chirurgie obrovský význam. „Platí to zvláště v chirurgické léčbě karcinomu prostaty, který se stal nejčastějším nádorem u mužů v České republice. Podle predikce Ústavu zdravotnických informací bude v roce 2015 nově diagnostikováno 9 500 nových případů a v roce 2020 téměř 14 tisíc. Česká republika má navíc smutny primát ve světě - největší výskyt nádorů ledvin,“ upozornil Študent.

Univerzitní centrum robotické chirurgie pracuje v Olomouci od roku 2009. K jeho základnímu vybavení patří operační robot daVinci S HD, který simuluje pohyby operatéra pomocí ramen s chirurgickými nástroji. Ty jsou do pacientova těla zavedeny miniaturními vpichy a lékař je ovládá joysticky. Pohyby robota zpracovává a zpřesňuje počítač a dokonalý přehled o operované oblasti dodává 3D obraz.

Ocenění Evropské urologické asociace The Best Video převzal olomoucký tým v průběhu 15. ročníku prestižního odborného setkání Central European Meeting. Program zaměřený na nejnovější trendy a vývoj léčebných postupů v urologii přilákal téměř čtyři stovky účastníků z 25 zemí Evropy, Blízkého východu a střední a východní Asie.

Bližší informace ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.