Teplé prádlo a pevné nervy. Medici vybírali na boj s AIDS

"Kupte si stužku…"
Foto: Pavel Konečný
pondělí 2. prosince 2013, 16:04 - Text: Pavel Konečný

Dvě desítky dvojic mediků dnes vyrazily do olomouckých ulic, aby prodejem solidárních stužek vybraly peníze na podporu boje proti AIDS.

„První prosinec je již pětadvacet let Světovým dnem boje proti AIDS. Proto se budoucí lékaři z mezinárodní studentské organizace IFMSA rozhodli upozornit na stálou hrozbu této nevyléčitelné choroby,“ uvedla organizátorka olomoucké sbírky Andrea Bednářová.

Dobrovolnicím vydala zapečetěné tašky, trika a na ruku nesnímatelný papírový náramek – tedy prvky důvěryhodnosti a identifikace. „Lidé mají často pocit, že AIDS je nemoc, která se nás netýká, že je hlavně v Africe, což není pravda. Chtěla bych pomoct hlavně při osvětě,“ vysvětlila svou motivaci pro dvě mrazivé hodiny medička z prvního ročníku Veronika Hofmanová.

Spolu s ní se vydala do ulic o rok starší kolegyně Zuzana Pytelová. „Mám na sobě pět vrstev oblečení, od tanečního dresu po bundu. Zima mi nebude,“ tvrdila. Na dnešek se dokonce připravovala. „Abych uměla odpovídat na dotazy lidí,“ podotkla Pytelová.

První zkušenost ale nebyla nejpříjemnější. Minimální dvacetikorunu byl za stužku málokdo ochoten vydat. „Sám bych potřeboval,“ odbyl studentky jeden z kolemjdoucích. A takových byla dopoledne na třídě Svobody většina. „Minci vytáhla až Eliška Kleková. „Když můžu, občas ve sbírkách přispěji, ale málokdy,“ svěřila se Olomoučanka.

Loni vybrali medici za stužky 12 tisíc korun. Peníze odevzdávají České společnosti AIDS pomoc, která za ně financuje osvětu, přednášky HIV pozitivních lektorů i bydlení nemocných v Domě světla. Sbírka bude pokračovat i zítra a ve čtvrtek.

Podle údajů Národní referenční laboratoře pro AIDS bylo v Česku v průběhu prvních devíti měsíců roku 2013 nově diagnostikováno 176 případů HIV/AIDS, což je o 11 více než za stejné období v loňském roce. Celkem se v Česku nakazilo HIV přes dva tisíce lidí. Čtyři stovky jich už zemřely. Nejvíce HIV pozitivních jedinců připadá na Prahu a Středočeský kraj, nejméně jich je v Pardubickém kraji a na Vysočině.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.