SVOČ na medicíně dosáhla rekordu

Svočkaři. Letos jich je 211 včetně dvaceti zahraničních.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 1. října 2014, 17:35 - Text: Pavel Konečný

Dekrety na vyhotovení práce ve Studentské vědecké odborné činnosti (SVOČ) si dnes ve velké posluchárně vyzvedlo 211 studentů medicíny. Jde o rekordní počet. Ještě nedávno to bývala polovina.

„Chci poznat nové lidi a získat kontakty,“ odtajnil svou motivaci Jan Bardoň. SVOČ bude dělat na téma hluboká mozková stimulace. „Budu to pak dělat dále i postgraduálně,“ naznačil.

Podobně si chce rozšířit obzory a naučit se novým věcem, k nimž by se jinak nedostala, i Kateřina Vojkovská. „Mým tématem jsou náhlá úmrtí ve sportu, a protože se chci zabývat pediatrií, zaměřila jsem se na mladé sportovce. I oni výjimečně náhle umírají. Budeme zkoumat jejich znalost první pomoci a resuscitace,“ vysvětlila studentka šestého ročníku.

Aby hodnocení velkého množství prací bylo efektivní, může každá klinika vypsat maximálně deset témat, vždy jedno pro jednoho studenta. „Nejžádanější jsou klinické interní obory,“ potvrdila proděkanka Eliška Sovová.

Zhruba třetina „svoček“ je prohlubováním loňské práce a jakýmsi prvním krokem skutečné vědecké práce. Však také děkan Milan Kolář auditorium pobavil svou prezentací Od SVOČ k profesuře aneb Od stafylokoků k antibiotické léčbě, což byl jeho vlastní případ.

„Studenti často zapadnou i do vědeckého týmu, který řeší nějaký grantový projekt, a občas v něm i zůstanou,“ dodala proděkanka Hana Kolářová, která všem udělila cenné rady, jak při práci postupovat a jak ji později prezentovat.

SVOČ je vypisovaná ve třech kategoriích a každý svočkař, který se v květnu příštího roku dostane až k vlastní prezentaci, může počítat se stipendiem čtyř tisíc korun. Pokud se jeho práce umístí na jedné z medailových pozicí, stipendium ještě naroste. A práce se stane součástí konferenčního sborníku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.