Studenti zubního lékařství zachránili fantomy, budou na nich trénovat

Práci dentisty si u repasovaného fantoma vyzkoušel i děkan Milan Kolář.
Foto: Pavel Konečný
středa 26. listopadu 2014, 07:40 - Text: Pavel Konečný

Novou volně přístupnou učebnu s deseti repasovanými fantomy pro stomatologii otevřela včera lékařská fakulta. Zasloužili se o ni medici, kteří si chtějí trénovat vrtání zubů ve volném čase. V Česku jde o unikát.

„Jsou to původně vyřazené fantomy, které byly ve sklepě. Že by se daly využít, nás napadlo, když jsme se připravovali na soutěž v broušení zubů a museli jsme si na klinice složitě domlouvat, kdy to můžeme natrénovat na fantomech,“ vysvětlil student čtvrtého ročníku Jakub Kania.

Dokonale vybroušená technika

K nápadu zpřístupnit fantomy medikům kdykoliv, nebylo daleko. „Studentům se vždycky zdá, že výuky na fantomech mají málo, i kdyby jí měli dvakrát tolik,“ uvedl proděkan Miloš Špidlen. Podle něj se v tu chvíli spojilo v jednu několik náhod, kromě nápadu studentů a vyřazených fantomů to bylo i vytvoření nové učebny na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie.

Další student čtvrtého ročníku stomatologie Michal Přibyl je přesvědčen, že o učebnu bude zájem. „Chceme se zdokonalovat, potvrdil to i průzkum, který jsme si dělali na Facebooku,“ prohlásil. Jeho o rok mladší spolužačka Natália Sládečková ujišťovala, že učebna je dobře dostupná. „Pokud máme výuku v nemocnici nebo na Teoretických ústavech, je to jen kousek,“ řekla.

Zuby s sebou

Děkan Milan Kolář při slavnostním otevření učebny ocenil, že vznikla na popud studentů. „Je to krásná myšlenka, vážím si toho. Jsme jediná česká lékařská fakulta, která takovou učebnu má,“ zmínil děkan.

Repas fantomů přišel fakultu zhruba na 600 tisíc korun. Sdružení studentů stomatologie pak získalo i nástroje, aby se v učebně dalo pracovat.

Studenti mohou do fantomárny přijít kdykoliv do 19 hodin včetně víkendů. Vypůjčí si klíče, nástroje a mohou pracovat. Jen plastové zuby na vrtání musí mít svoje. Když si je kupují, přijde jeden asi na padesát korun.

„Pokud je pak donesou na kliniku, kde jsou nové simulátory, vyhodnotí jim speciální počítač i to, v čem při preparaci chybovali,“ doplnil proděkan Špidlen.

Na olomoucké medicíně studuje v každém ročníku obor Zubní lékařství zhruba stovka posluchačů. Poprvé se s fantomy setkají hned při prvním cvičení v prvním ročníku. Skutečnému pacientovi začnou vrtat zuby o rok později.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.