Studenti podpořili Lékaře bez hranic 32 tisíci korunami

Foto: IFMSA
čtvrtek 2. května 2013, 16:20 - Text: Martina Šaradínová

Nad očekávání dopadla na lékařské fakultě dvoudenní sbírka ve prospěch organizace Lékaři bez hranic. Studenti prodali 150 triček kampaně Jsem v tom s Lékaři bez hranic. Na pomoc v chudých zemích a válečných oblastech získali 32 tisíc korun. Za ně lze pořídit například očkování proti spalničkám pro 1800 dětí, léčbu malárie pro 440 dospělých a speciální terapeutickou výživu pro 40 dětí na dva týdny.

S průběhem akce byly spokojené hlavní organizátorky, které s nápadem na prodej přišly. „Zprvu se objevily drobné pochybnosti, jestli jsme to s počtem objednaných triček poněkud nepřehnali. Ale po prvním dni jsme jich museli nechat z Prahy přivézt ještě jednou tolik,“ uvedla studentka Claudia Gannová.

Podle další dobrovolnice Evy Hanuliakové výsledek sbírky svědčí o tom, že na fakultě je hodně dobrých lidí se srdcem na správném místě. „Vážíme si zájmu a atmosféry, ve které se oba dny nesly, stejně jako milých a pozitivních ohlasů z řad našich spolužáků i pedagogů. Jsem přesvědčena, že tím pomoc Lékařům bez hranic nekončí, protože už teď plánujeme další společné projekty,“ řekla Hanuliaková.

Nadšení neskrývala ani Míla Janišová z pražské kanceláře Lékařů bez hranic, která se spolu s logistikem Pavlem Dackem zúčastnila závěrečné besedy na lékařské fakultě. „Olomoucká IFMSA se zapojila do kampaně způsobem, který česká pobočka dosud nezažila. Studenti akci perfektně připravili po stránce logistiky, propagace a následného hodnocení a důsledně pracovali i na zvýšení povědomí o naší organizaci. Všem zúčastněným děkujeme a rádi budeme ve spolupráci pokračovat,“ prohlásila Janišová.

Dobrovolníci z olomoucké pobočky studentské organizace IFMSA CZ se v pondělí a úterý střídali ve vestibulu Teoretických ústavů při rozdávání informačních materiálů o činnosti mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) a především při prodeji triček. Pro jedno z nich si přišel i předseda akademického senátu lékařské fakulty Jan Strojil, který se stal patronem sbírky.

Výtěžek akce poputuje na sbírkový účet české pobočky organizace a v příštích měsících bude využit na pomoc v chudých zemích a válečných oblastech, kde organizace působí.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.