Stipendium Josefíny Napravilové získali Jan Jirátko a Tomáš Borovička

Stipendium Josefíny Napravilové udělila fakulta hned dvakrát - Janu Jirátkovi a Tomáši Borovičkovi (zprava).
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 30. září 2015, 15:04 - Text: Velena Mazochová

Dvě mimořádná stipendia ve výši 20 tisíc korun udělila lékařská fakulta nejúspěšnějším studentům loňského prvního ročníku Všeobecného lékařství Tomáši Borovičkovi a Janu Jirátkovi. Pamětní diplom poprvé obdrželi zároveň nejlepší posluchači anglických studijních programů.

Dekrety na mimořádná stipendia předal děkan Milan Kolář v úvodu včerejšího zasedání fakultního akademického senátu. „Velmi si vážím vašich studijních výsledků a věřím, že budete takto pokračovat i nadále,“ uvedl Kolář k oceněným studentům.

Nejlepší studenti i absolventi

Oba letošní stipendisté dosáhli na konci loňského prvního ročníku shodného studijního průměru 1,13. Podle Jana Jirátka to byl náročný studijní rok. „Nejhorší byl počáteční příval informací, než si člověk zvykl se učit a donutil se studovat i ve volném čase,“ řekl.

Ani jeden z oceněných ale s finanční odměnou nepočítal. „Spíš jsem se snažil studovat poctivě, protože mne to baví, a prostě to vyšlo. Kolem nás je ale spousta jiných borců, kteří by si to jistě také zasloužili, jen neměli tolik štěstí jako my,“ uvedl za oba Jirátko. Tomáš Borovička o možnosti získat stipendium věděl také. „Netušil jsem ale, že jde o takovou částku. A už vůbec jsem nepředpokládal, že ji získám já,“ potvrdil s úsměvem.

Díky mecenášce Josefíně Napravilové získávají stipendium každoročně také nejúspěšnější absolventi lékařské fakulty. Jak děkan připomněl, laureáty za loňský rok se stali Karolína Burdová a Václav Staněk, kteří částku 30 tisíc korun obdrželi při červnových slavnostních promocích.

První diplomy pro úspěšné posluchače General Medicine a Dentistry

Ocenění v podobě pamětních diplomů si včera odnášeli také Ilay Shani z Izraele a Tanraj Singh Bansal z Velké Británie, kteří v minulém roce dosáhli nejlepšího prospěchu v anglických studijních programech.

„Během loňských setkání vedení fakulty se studenty prvních ročníků jsme se dohodli, že vždy na začátku akademického roku oceníme nejlepší posluchače v obou programech General Medicine a Dentistry. V plánu máme také vyhodnocení nejúspěšnějších studentů za celých šest let,“ objasnil proděkan pro zahraniční vztahy a anglické programy Jiří Ehrmann.

Velkorysý dar olomouckým medikům

Stipendium Josefíny Napravilové rozděluje fakulta od roku 2009 z daru mecenášky, která před lety věnovala své finanční prostředky čtyřem lékařským fakultám. Olomoucká medicína tehdy získala 700 tisíc korun. Po vyčerpání konta hodlá vedení fakulty v odměňování vynikajících studentů pokračovat i v budoucnu.

Josefina Napravilová působila po 2. světové válce jako repatriační pracovnice a desítkám dětí pomohla k návratu domů. Zemřela letos v únoru, necelý měsíc po oslavě svých stých narozenin. 

Informace také ZDE a ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.