Stipendium Josefiny Napravilové získali dva jedničkáři

Lenka Schönová a Michal Gažo, první stipendisti, jichž se Josefina Napravilová nedožila.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 30. září 2014, 15:15 - Text: Pavel Konečný

Dekrety na dvě mimořádná stipendia v hodnotě 20 tisíc korun předal dnes děkan lékařské fakulty Milan Kolář úspěšným absolventům prvního ročníku zubního lékařství Lence Schönové a Michalu Gažovi. Oba dosáhli studijního průměru 1,0.

„Gratuluji a ať se vám dále daří ve studiu,“ popřál jim děkan při předávání desek se znakem univerzity. Stipendium Josefiny Napravilové uděluje fakulta od roku 2009.

Objem a tempo

„Museli jsme se hodně učit, žádalo si to ale kromě přípravy i určitou dávku štěstí,“ poznamenal Gažo pocházející z Nitry. Kolik euro z českých dvaceti tisíc bude mít, nevěděl. „Záleží na aktuálním konverzním kurzu,“ vysvětlil.

Schönová si postěžovala na vysoké tempo učení. „Ale po čase jsem si zvykla, i když – bylo to náročné. Nebyla jsem zvyklá učit se celý den,“ prozradila. Na anatomii se učila v kuse i osm hodin a zvládla se už naučit mnohem více než na počátku prvního ročníku.

Ani Gažo se nedokázal učit dlouhou dobu a dával přednost kratším intervalům. „Zkouškové si ale vyžádalo soustavnou přípravu,“ řekl.

Oba si chtějí peníze alespoň na rok uschovat. „V létě za ně pojedu někam k moři,“ zasmála se Schönová. Gažo si peníze nechá pro strýčka Příhodu. „Určitě se pak najde něco, na co je budu potřebovat,“ uvedl.

Na památku

Josefina Napravilová byla usměvavá, stále dobře naladěná dáma. Před několika lety se po návrtu z Kanady stáhla do ústraní a svůj majetek rozdělila mezi čtyři lékařské fakulty. Té olomoucké věnovala 700 tisíc korun. Pro studenty.

„Člověk má mít satisfakci sám v sobě,“ tvrdila letos v lednu na oslavě stých narozenin, když se ohlédla za svým životem. Po válce pomohla desítkám dětí vrátit se domů a před převýchovou v Německu zachránila i ty z Lidic.

Proč se rozhodla podporovat mediky, vysvětlila jednoduše. „Mens sana in corpore sano. V zdravém těle zdravý duch. Když je zdravé tělo, tak je zdravý rozum a rozum je všecko,“ usmívala se na oslavě. Zemřela měsíc poté.

Z původního daru má fakulta na kontě stále 570 tisíc korun. „Stipendium se ale na památku Josefiny Napravilové bude vyplácet i v době, kdy budou finanční prostředky vyčerpány,“ ujistil děkan.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.