Stan mediků zaplavili senioři i děti

Světový den zdraví v podání mediků.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 8. dubna 2013, 18:14 - Text: Ondřej Martínek

Široká veřejnost využila dnes odpoledne na Horním náměstí v Olomouci možnost nechat si změřit krevní tlak, obsah cholesterolu či si zopakovat základy první pomoci. Při příležitosti Světového dne zdraví tam rozbili svůj stan studenti lékařské fakulty, kteří se již tradičně připojili k preventivně-osvětovým akcím konaným po celé republice. 

Nejen nabídka různých vyšetření zdarma, ale také slunečné počasí, přilákaly v průběhu odpoledne asi dvě stovky lidí, kterým desítka studentů z mezinárodního sdružení mediků IFMSA ochotně změřila krevní tlak, index BMI, obsah cholesterolu či provedla glykemické vyšetření, které sleduje hodnoty krevního cukru.

„Právě o glykemické vyšetření a měření tuku v těle měli logicky největší zájem především naši starší lidé, kterým jsme tak ušetřili jednu cestu k jejich praktickému lékaři,“ řekl Jan Hynek z pořádající organizace IFMSA.

Na návštěvníky improvizované ordinace na náměstí ale čekal i další program. „Mladší ročníky si chtěly většinou vyzkoušet laickou resuscitaci na našem modelu, dívky se zase zajímaly o prevenci rakoviny prsu,“ dodal Hynek.

Budoucí lékařky a lékaři rozdávali také desítky odpovědí na dotazy zvědavců – od těch týkajících se správné životosprávy až po ty související s potížemi se zády. „Mě osobně nejvíc překvapilo to, kolik cukru obsahuje jeden energy drink nebo půl litru ochucené minerálky. Asi se dám na vodu z kohoutku,“ uvedla lehce konsternovaná jednadvacetiletá Alena po zhlédnutí vystaveného srovnání obsahu cukru v různých nápojích.

Na své si přišly během dne také děti, pro které byla připravena nemocnice pro medvídky. V ní si mohly vyzkoušet na plyšových hračkách, jak správně zafixovat zlomeninu nebo zavázat obinadlo. Odměnou jim přitom nebyla jen nová zkušenost, ale také gumoví medvídci. „Mně se moc líbily rentgeny ruky a kolena a taky poslouchání srdíčka, které bylo hrozně nahlas,“ prozradil o svém netradičním zážitku se stetoskopem šestiletý Jirka.

V rámci Světového dne zdraví se konají po celém světě různé aktivity, jejichž společným cílem je upozornit na důležitost prevence a globální zdraví. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.