Slezina? Ta usnadňuje polykání

Marcela Bezdičková předvedla dětem lidské ucho a oko.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 22. listopadu 2012, 08:52 - Text: Martin Višňa

Zatímco minulá přednáška Dětské univerzity se týkala výhradně srdce, včera se Teoretické ústavy lékařské fakulty proměnily v celý ostrov zajímavostí lidského těla.

Kolikrát mrkneme za rok? Kolik svalů pracuje při úsměvu? Kolik při zamračení? Radka Filipčíková z Ústavu normální anatomie již při úvodním slovu děti svými otázkami nabudila k soutěžně-vzdělávacímu zápolení.

Po krátké, ale zajímavými a mnohdy překvapivými informacemi nabité přednášce se malí vysokoškoláci vydali ve družstvech pod vedením neuronů vstříc poznávání lidských kostí, svalů a orgánů. Na jeho konci pak na ty nejrychlejší se správně vyluštěnou křížovkou čekal stůl plný cen.

Mezi stanovišti samozřejmě nechybělo ani to s lidským srdcem. Zdeňka Blažková tak u něj mohla ověřit, co si děti zapamatovaly z předchozí přednášky. „Menší děti si nedokázaly tvořit souvislosti, ale stačilo jen napovědět. Starší povědomí o srdci a jeho funkci měly,“ prozradila.

O některých částech lidského těla to bylo povědomí dosti specifické. „Mozek je na matiku, děják, násobilku a někde tam jsou i vyjmenovaná slova,“ slyšela například Filipčíková na svém stanovišti s naloženými orgány. Slezina pak podle dětí produkuje sliz, který usnadňuje polykání jídla, a plíce pomáhají ženám zvětšovat prsa.

„Některé odpovědi nás nesmírně pobavily, ale jinak děti byly šikovné,“ uzavřela Marcela Bezdičková, která prezentovala model oka a ucha.

Příští středu Dětská univerzita nahlédne na přírodovědecké fakultě do tajů chemie. Zazní během přednášky podobně překvapivé odpovědi?  

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.