Šimánek: rakovinu jde zastavit, ne vyléčit

Vilím Šimánek při přednášce v kavárně Amadeus.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 29. listopadu 2012, 10:21 - Text: Milada Hronová

Rakovině prostaty a účinkům nutraceutik byla věnována včerejší přednáška profesora Vilíma Šimánka z Ústavu lékařské chemie a biochemie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v kavárně Amadeus.

„Přes veškeré úspěchy, které zaznamenala molekulární biologie a farmaceutický průmysl svými novými léky, rakovinové onemocnění roste. Progresi rakoviny lze zastavit, ale rakovinu nejde vyléčit,“ řekl Šimánek.

Rakovina prostaty je dnes nejčastějším zhoubným nádorem u mužů a nutraceutika by mohly hrát důležitou roli při prevenci. Mají totiž specifické biologické účinky. Nutraceutikum je termín pro látku izolovanou z potraviny, která disponuje specifickými biologickými účinky. „Celá řada nutraceutik jsou vlastně rostlinnými antibiotiky. Například americká brusinka obsahuje látky, které mají výraznou antimikrobiální účinnost, u predátora pak tyto látky mohou i ovlivňovat funkci orgánů,“ zdůraznil Šimánek. 

Vliv plodu kanadské brusinky vyzkoušel Šimánek na infekci močových cest u žen. Později jej jeho vlastní onemocnění přivedlo na cestu zkusit, zda zaberou i na mužské obtíže. A výsledky jsou slibné. Pacienti, kteří brusinky při léčbě rakoviny prostaty dnes užívají, mají daleko méně pooperačních potíží. 

Beseda s profesorem Šimánkem proběhla jako součást cyklu populárně-vědeckých přednášek MediCafé. Ty umožňují široké veřejnosti neformálně se setkat a diskutovat s odborníky. Cyklus besed MediCafé probíhá v šesti českých univerzitních městech, v Olomouci od letošního roku. Olomoucké MediCafé organizuje místní pobočka sdružení IFMSA ve spolupráci s projektem Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), který si klade za cíl popularizovat vědu a výzkum na olomoucké univerzitě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.