Rozumem a srdcem! Medici započali studium

Petra Pluschová při imatrikulačním slibu.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 18. září 2013, 11:39 - Text: Pavel Konečný

Přibližně 380 mediků dnes ve velké posluchárně slavnostně složilo imatrikulační slib. Podle děkana lékařské fakulty Milana Koláře mají před sebou nádherných a nezapomenutelných šest let studia.

Motto fakulty Mente et corde (Rozumem a srdcem) si dnes vryli do paměti čerství studenti, když jim děkan kolegiálně řekl, že lékařské poslání se nemůže spoléhat jen na rozum, ale je třeba mít i srdce.

Plné znění imatrikulačního slibu přečetla svým spolužákům Liliana Nováková. Studenti slíbili, že budou plnit všechny závazky, které z přijetí na vysokou školu vyplývají, a že budou sloužit humanitním ideálům. Slib obsahoval i formuli vztahující se k lékařskému tajemství.

„Jako studenti Univerzity Palackého máte řadu práv a budu rád, když jich budete využívat. Je ale nutné, abyste znali i své povinnosti, protože medicína sama o sobě je povinnost, a budu neméně potěšen, pokud je budete dodržovat,“ prohlásil Kolář.

Anatomie? Hned po slibu

Hned po imatrikulaci se medici odebrali do výuky, někteří i na obávanou anatomii. „Na studium se těším, ale skutečně se bojím, že některé předměty nezvládnu, třeba chemii. Vím, že to bude náročné, jsem na to připravena,“ uvedla Petra Pluschová pocházející z Opavy, jejíž oba rodiče jsou lékaři – absolventi olomoucké medicíny.

„Byl to jednoduchý, ale pěkný obřad. Pro mě první slavnostní akademický zážitek. Při slibu jsem se sice koukal na pedela, ale následně i na děkana,“ poznamenal Vít Piskoř z Hukvald, který si medicínu vybral právě proto, aby mohl pomáhat lidem.

Na taláry

Kromě slibu složili medici také imatrikulační poplatek 400 korun. „Je to jeden z mála poplatků, které vybíráme. Peníze použijeme například na obnovu talárů nebo doplnění řetězů pro akademické hodnostáře,“ vysvětlila vedoucí studijního oddělení Alina Antošová. Imatrikulace je nepovinná, každoročně obřad odmítne absolvovat několik studentů. Ti pouze podepíší slib na studijním oddělení.

Olomoucká lékařská fakulta má v současnosti nejmodernější vybavení v Česku. Celkem na ní studuje kolen 1700 posluchačů. Dlouhodobý výzkum se zaměřuje na nemoci srdce a cév, experimentální toxikologii a farmakologii, onkologii a transplantace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.