Rozpůlení medici už jedou s kopce

Medici za polovinou studia.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 17. října 2013, 07:54 - Text: Pavel Konečný

Necelé dvě stovky mediků rozpůlil včera večer světelným mečem děkan lékařské fakulty Milan Kolář. Medičky si jej poté vydražily k tanci za dva tisíce korun.

Půlení mediků je starý rituál spojený s prvorepublikovým, dnes neuznávaným titulem MUC. Budoucí lékaři se tak jakoukoliv „bláznivou“ formou přehoupnou do druhé poloviny studia.

„Za nás o tom sice vedení fakulty vědělo, ale bylo to organizováno tajně, neoficiálně,“ vzpomněl Kolář na vlastní půlení v roce 1986. To, že včera mediky sám symbolicky rozřízl, studenti ocenili. Studenti si považují družného přístupu celého vedení fakulty.

„Chtěli jsme celý večer udělat ve stylu superhrdinů a do něčeho stylového obléct i pana děkana. Hvězdné války nám přišly dobré,“ vysvětlil za více než desítku mediků, kteří se podíleli na organizaci večera, Jiří Novosad.

Tři těžké roky

„První tři roky studia jsou nejtěžší. Teď ale mají víceméně jistotu, že dostudují. Navíc se dostanou k pacientům a vše, co se naučili, jim teď zapadne do sebe a začne dávat smysl," vysvětlil Kolář. Druhé tři roky studia přirovnal k cestě s kopce dolů. „Teď už to dostane švunk,“ dodal. Studentům popřál, aby si užili každou vteřinu, protože se dostali do nejkrásnějších let života. „Jako děkan ale připomínám, občas se i učte.“

Podle Novosada je rozpůlení skvělý pocit. „Máme za sebou tři roky náročného studia a ani titul bakaláře. Tohle nám to nahrazuje,“ prohlásil. Vskutku rozpůleně, až rozpolceně si připadal po několika hodinách ceremoniálu v S-Cube Marek Vícha. „Jestli to tak půjde dál, budu totálně rozpůlený už za hodinu,“ poznamenal Vícha.

Karolína Tůmová řekla, že je fajn být rozpůlená. „Čekám, že to bude lepší, fakt to byly tři náročné roky, hlavně ten třeťák,“ shodla se společně se svými spolužačkami Martou Kaňovou a Petrou Haňařovou.

Dražba pro Šanci

Po společenských soutěžích přišla na řadu dražba vyučujících. Proděkanku Hanu Kolářovou si pro svůj tanec koupil Jan Menoušek v převleku Červenáčka, za dva tisíce korun vydražila skupina dívek děkana a studentky se složily i na Martina Dobiáše a Jan Strojila. Výtěžek dražby byl určen pro sdružení Šance, které se stará o onkologicky nemocné děti. Vzhledem k tomu, že vyučující se rozhodli přispět čtyřnásobkem vydražené sumy, může nadace očekávat téměř třicetitisícový přírůstek.

„Nešlo jen o tanec, ale spíše o dobrou věc. Polku si z tanečních moc nepamatuji, ale paní proděkanka tančí skvěle. Většina peněz byla mých, vydělal jsem si je vlastníma rukama v létě na stavbě. Do dražby mi ale přispěli i spolužáci,“ řekl Jan Menoušek poté, co dotančil v rytmu šlágru Škoda lásky.

Půlení mediků trvalo celou středeční noc. Hned ráno jim začaly běžné povinnosti čtvrťáků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.