Resuscitace olomouckých autorů vyšla podruhé v rozšířeném vydání

Ilustrační foto: FNOL
středa 8. října 2014, 08:03 - Text: Martina Šaradínová

Studentům medicíny i fakulty zdravotnických věd, lékařům i nelékařským profesím ve zdravotnictví je určeno druhé rozšířené vydání knihy Resuscitace, na níž se podíleli odborníci z lékařské fakulty i fakulty zdravotnických věd. Podává komplexní informace o neodkladné kardiopulmonální resuscitaci.

„Kniha vznikla proto, že na trhu obdobný titul chyběl. Hlavním záměrem bylo vytvořit kvalitní publikaci s bohatou fotodokumentací. Grafické provedení usnadňuje orientaci v jednotlivých kapitolách,“ uvedl jeden z hlavních autorů Bronislav Klementa z kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny lékařské fakulty a olomoucké fakultní nemocnice. Dílo má 280 stran, příprava trvala zhruba rok.

Publikace se zabývá patofyziologií zástavy oběhu a shrnuje doporučené postupy základní i rozšířené resuscitace. Podrobně se věnuje zajištění dýchacích cest a přístupu do cévního řečiště, defibrilaci i využití kompresních pomůcek. Předkládá také možnosti terapie srdečních arytmií a akutního koronárního syndromu. Klade důraz na vyhledání a léčbu příčin zástavy oběhu a možnosti využití ultrasonografie při jejich diagnostice.  Autoři se také věnovali principům a doporučené terapii poresuscitačního syndromu, která může vést ke snížení poškození mozku, ale i důležitým etickým a právním otázkám.

Resuscitace je jednou ze součástí práce anesteziologa. „Za prospěšné lze považovat komplexní a přehledné zpracování usnadňující orientaci v této oblasti, která představuje jednu ze základních součástí lékařské péče,“ napsal v úvodu knihy děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Anestezie podle odborníků udělala v posledním čtvrtstoletí velký skok, dnes se podává přesně na míru, je šetrnější a bezpečnější. Práci anesteziologa ale nelze zužovat pouze na „uspání“ pacienta při operaci. Komplexní péče poskytovaná klinikami anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny velkých nemocnic zahrnuje rovněž příjem a ošetřování pacientů s nejtěžšími formami selhávání životních funkcí na specializovaných jednotkách intenzivní a resuscitační péče. Důležitou součástí práce anesteziologa je i léčba chronické bolesti. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.