Přímý přenos z pitevny doplnil přednášku urgentní medicíny

Sál Regionálního centra se včera proměnil ve virtuální pitevnu.
Foto: Velena Mazochová
sobota 19. října 2013, 09:10 - Text: Velena Mazochová

Olomoucká konference Sestra v praxi se včera věnovala urgentní medicíně. Její součástí byl i přímý přenos z pitevny, na který navázal workshop k první pomoci.

Zahajovací interaktivní přednáška, zaměřená na anatomicko‑soudní aspekty traumatických zranění, byla propojena s online demonstrací na kadáverech – preparátech částí lidských těl fixovaných pro účely studia a výzkumu. V pitevně ústavu normální anatomie ji vedl Libor Machálek, do sálu Regionálního centra přenášelo ve vysoké kvalitě oddělení komunikace.

„Vybrali jsme systémy, které jsou z anatomického hlediska nejvíce dotčeny výkony, které zachraňují život,“ přiblížila garantka bloku přednášek Marcela Bezdíčková. Účastníci tak měli možnost získat základní anatomickou průpravu k následnému workshopu, v němž si konkrétní postupy vyzkoušeli na fantomových modelech a také na plastinátech. „Jde o suché preparáty struktur lidského těla, které jsou zcela bezinfekční, navíc přenositelné a dobře skladovatelné,“ doplnila Bezdíčková.

Odpolední část konference se věnovala psychologickým aspektům práce zdravotních sester a vybraným právním problémům v ordinační praxi, či syndromu vyhoření.

Vzdělávací akce Sestra v praxi letos přilákala více než tři sta ambulantních a nemocničních sester převážně z Olomoucka a severní Moravy. Konala se už pošesté. „Témata vybíráme vždy ve spolupráci s odbornými garanty lékařské fakulty, kteří zajišťují obsahovou náplň,“ doplnila koordinátorka setkání Hana Danyi ze společnosti Solen.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.