Přímé přenosy operací i přednášek zkvalitní výuku nejen mediků

Ilustrační foto: FNOL
úterý 22. července 2014, 09:37 - Text: Martina Šaradínová

Lékařská fakulta hodlá v novém akademickém roce obohatit výuku o pravidelné přímé přenosy z operačních sálů. Studenti budou moci na dálku sledovat prostřednictvím internetu také přednášky z velké učebny Teoretických ústavů. Audiovizuální záznamy se stanou i významnou pomůckou při popularizaci vědy. Vymoženosti lékařské vědy budou moci vidět i žáci a studenti z partnerských škol projektu Badatelsky orientovaná výuka, případně i další zájemci.

„Telemedicína ve smyslu přímých přenosů má velkou budoucnost. Je to hodně pracné a vyžaduje to změnu myšlení. Ne všichni zřejmě budou této myšlence nakloněni, ale je to krok správným směrem,“ uvedla proděkanka Eliška Sovová. Podle ní se již přímé přenosy čas od času v nemocnicích a na lékařských fakultách v tuzemsku objevují, jejich systémové zapojení do výuky je ale teprve v plenkách.

Naplňovat vizi „přenášení informací odkudkoliv kamkoliv“ bude fakulta postupnými kroky. Partnerem jí v tom je i zdejší fakultní nemocnice, v jejíchž prostorách se bude natáčení konat. Obě instituce již sestavily pracovní skupinu, která určí harmonogram dalších kroků.

O prázdninách se již uskutečnil pilotní projekt na gynekologické klinice. Tam totiž praxe vykonávají nejen medici, ale také studenti fakulty zdravotnických věd, což je velmi náročné i na organizaci. Pokud by mohli studenti například porod sledovat „na dálku“ z učebny, navíc s odborným komentářem pedagoga, bylo by to přínosem pro obě strany. „Zjistili jsme, že přenosy jsou možné, a to i ve výborné kvalitě. Limitujícím faktorem budou finance, nejde o nijak levnou záležitost,“ řekla Sovová.

V současné době jsou na přímé přenosy technicky vybaveny všechny centrální operační sály ve fakultní nemocnici a dalších pět pracovišť, například na klinice plicních nemocí a tuberkulózy nebo klinice zubního lékařství. První přenosy odtud by se mohly spustit v září. Zbývá ale ještě vyřešit otázku, jak ukládat data a současně neporušit zákon na ochranu osobních údajů. Od začátku akademického roku by se měly streamovat přednášky z velké posluchárny.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.