Prezentovat svočku je jako číst v kostele

Prezentace SVOČ na lékařské fakultě.
Foto: Pavel Konečný
úterý 14. května 2013, 20:23 - Text: Pavel Konečný

Studentská vědecká odborná činnost (SVOČ) přinesla letos lékařské fakultě 109 prací. Celý den je dnes hodnotily odborné komise jednotlivých sekcí, kterým studenti svá díla od rána prezentovali.

Někteří byli po ránu tak nervózní, že nemohli ani snídat. „Mně se o tom zase celou noc zdálo. Ve snu jsem byl slabý, tady jsem svou práci prezentoval mnohem lépe,“ tvrdil Daniel Beran, který prezentoval svou práci o defibrilátorech. Když vyšel z malé posluchárny na chodbu, byl ale rád, že to má za sebou. „Dá se to srovnat s tím, jak jsem v kostele četl z Bible na Bílou sobotu. Narvaný kostel plný lidí a velká odpovědnost – hlavně se nepřeřeknout,“ popisoval Beran.

Za SVOČ jsou studenti ohodnoceni kreditem i sedmitisícovým stipendiem. „Výhra znamená dalších šest tisíc korun. Druhé místo čtyři a třetí dva tisíce korun. Výherci navíc získají poukázku na nákup v knihkupectví,“ vyjmenovala organizátorka soutěže ze Spolku mediků Jana Janáková. Podle ní byl zájem o SVOČ letos vyšší než vloni.

„Přihlásila jsem se proto, že později chci pracovat na neurologii, která mě baví, a téma parkinsonismu a jeho prevalence mě zajímá. Celý rok jsme jezdili do obcí na Horňácko a rozdávali dotazníky, abychom rozšířili existující pilotní studii. Zabralo to asi dva tři dny v měsíci. Překvapila mě odlišná kultura těch lidí, odlišné nářečí i výsledky práce,“ uvedla Tereza Bartoníková z pátého ročníku.

Mezi nejúspěšnější patřila i Natálie Lenčová, která obsadila první místo v Interní sekci. „Já jsem se k té práci přidala v říjnu. Je to prospektivní studie, která bude probíhat až do září 2015,“ vysvětlila Lenčová. Zpracovávala hlavně data od pacientů s akutní plicní embolií. „Vypisovala jsem tabulky, zpracovávala dokumentaci a byla jsem u jednotlivých vyšetření,“ popsala Lenčová. Vzhledem k tomu, že o existenci soutěže nevěděla, byla to její první „svočka“. Příští rok se chce přihlásit znovu. „Je to přínosné, do zpracovávaného tématu se dá hluboko proniknout, je tam kontakt s pacienty a je to více klinické než pouhá teorie,“ vysvětlila Lenčová.

Do fakultní SVOČ bylo dnes přihlášeno 36 klinických, 24 interních, 18 teoretických prací, 23 z chirurgie a osm se věnovalo zubnímu lékařství. Dohromady na nich pracovalo 133 studentů.

 

VÍTĚZNÉ PRÁCE

Interní sekce:

Natálie Lenčová

Význam průkazu patentního foramen ovale s bidirekčním tokem v rizikové stratifikaci pacientů s akutní plicní embolií

Klinická sekce:

Marie Bartoušková

Stanovení neopterinu a citrulinu u pacientů s kolorektálním tumorem

Zubařská sekce:

Alina Kovalová, Alžběta Tučková

Stanovení efektivity léčby fixními aparáty

Teoretická a pre-klinická sekce:

Pavel Honig

Klinický význam multirezistentních kmenů Pseudomonasaeruginosa

Chirurgická sekce:

Martina Machačová

Echokardiografické sledování dlouhodobých výsledků mitrálních plastik


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.