Přes půl světa na stáž na olomoucké lékařské fakultě

Foto: IFMSA CZ Olomouc
neděle 22. července 2012, 13:49

Kolem deseti tisíc kilometrů museli urazit studenti medicíny z latinskoamerického Salvadoru, Mexika či asijského Tchaj-wanu, aby mohli strávit měsíc na Lékařské fakultě UP. Jiní přijeli „jen“ z Bahrajnu či Egypta. Účastníků výměnných pobytů zajišťovaných mezinárodní studentskou organizací IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) se zde ve dvou měsíčních turnusech vystřídá více než pět desítek. 

„Podobný počet budoucích lékařů z Olomouce se naopak letos v létě vypraví na klinické a výzkumné stáže IFMSA do Ghany, Peru, Thajska, Libanonu a dvaceti dalších více či méně exotických zemí,“ sdělil Pavel Kurfürst z lékařské fakulty. 

„Zahraniční studenti mají možnost poznat kvalitní a vyspělá zařízení lékařské fakulty a fakultní nemocnice, chod jednotlivých pracovišť a vstřícnost vynikajících odborníků, kteří se studentům navíc ke svým běžným pracovním povinnostem věnují. Za jejich spolupráci jsme jim velmi vděční,“ uvedla Eva Hanuliaková studentka druhého ročníku Všeobecného lékařství, která je jedním z olomouckých dobrovolníků, kteří se po celé léto o své zahraniční kolegy starají. 

Stáž v Olomouci neznamená jen desítky hodin strávených na univerzitních ústavech a nemocničních klinikách. „Pro všechny je připraven balík společenských aktivit, kterými se jim náš tým snaží zpříjemnit pobyt v České republice. Nechybí adrenalin v místním lanovém centru, cyklistická vyjížďka do nedaleké Litovle, splouvání řeky Moravy, volejbal či paintball,“ doplnila Hanuliaková.

Zahraniční účastníci (označovaní jako incomings) nešetřili nadšením z Olomouce hned pár dní po příjezdu. „Někteří se dokonce přiznali, že mají vlastně radost z toho, že se z kapacitních důvodů nedostali na stáž do Prahy, která byla většinou jejich první volbou,“ řekla Hanuliaková.

Vzhledem k tomu, že první, červencová várka exotických stážistů zahájila druhou polovinu své návštěvy, není jejich sbírka zkušeností a zážitků ještě zdaleka kompletní. Teprve závěrečná evaluace jasně prozradí silné i slabé stránky celého organizačního týmu. Olomoucká pobočka  IFMSA se ale již nyní chystá na dalších dvaatřicet zahraničních mediků.

Mezinárodní federace asociací studentů medicíny je nezávislá apolitická instituce zastřešující 102 členských organizací s více než jedním milionem studentů lékařství z 94 zemí. V Česku působí na všech lékařských fakultách a v současnosti má její členská základna přibližně pět stovek aktivně zapojených studentů. 

(caf)

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.