Právní rizika lékařského povolání jako nepovinný předmět

Lukáš Prudil jako lektor právní gramotnosti.
Foto: Pavel Konečný
úterý 12. února 2013, 07:53 - Text: Pavel Konečný

Nebývalý zájem je mezi mediky o právní gramotnost. Předmět kategorie C reagující na nárůst počtu soudních sporů se včera rozběhl i v letním semestru.

„Trestních oznámení přibývá, civilních sporů rovněž. Trend je takový, že budoucí lékaři budou potřebovat právní znalosti mnohem více než ti současní,“ uvedl advokát Lukáš Prudil, jeden z lektorů. Trestní odpovědnost se podle Prudila týká jednotlivců, směřuje proti konkrétnímu lékaři, u civilní odpovědnosti zpravidla odpovídá zdravotnické zařízení jako celek. „Zjednodušeně řečeno, u trestní odpovědnosti se jedná o to, zda lékař skončí ve vězení, u civilního sporu jde o to, zda bude nemocnice platit,“ vysvětlil Prudil.

Cílem projektu PraGraM zabývajícího se právní gramotností v medicíně je demonstrovat rizika plynoucí z výkonu lékařské profese. „Nepředpokládala jsem, že to bude tak zajímavé. Určitě to někdy budu potřebovat. I má lékařka tvrdí, že doktoři jsou vždy jednou nohou v kriminále, tak jsem za tuto možnost vzdělání vděčná,“ prohlásila Karolína Mičechová, studentka třetího ročníku.

Medici se zaobírají devíti oblastmi práva. „Jsou to tři céčkové předměty v rozsahu třiceti vyučovacích hodin. Absolvovat by měli všechny tři, protože na sebe navazují,“ uvedl vedoucí projektu Miloslav Klugar. Inovativní formou výuky jsou workshopy se zinscenovanými soudními spory v podání herců olomouckého Divadla na cucky. Jak se případ vyvíjel, jak byl řešen, komentují přítomní právníci, soudci a státní zástupci.

„Začali jsme vloni zimním a letním semestrem. Po pilotním ověření, evaluaci lektorů a studijních materiálů je možná ještě korekce, předmět se utváří. Projekt končí v roce 2014, další semestr již bude naostro,“ řekl Klugar.

Pro posluchače kurzů jsou připraveny interaktivní pracovní sešity, ve kterých mohou řešit konkrétní kazuistiky z oblasti práva a medicíny, a speciální e-learningový portál.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.