Plastický chirurg Bohdan Pomahač čestným doktorem Univerzity Palackého

Slavnostní promoce čestného doktora Bohdana Pomahače.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 6. června 2013, 12:19 - Text: Martina Šaradínová, Pavel Konečný

Vůbec první čestný doktorát, a navíc na své alma mater, převzal dnes světoznámý plastický chirurg profesor Bohdan Pomahač z rukou rektora Miroslava Mašláně. Univerzita Palackého mu titul doctor honoris causa udělila za významný přínos k rozvoji metod plastické chirurgie v oblasti obličejových rekonstrukcí.

„Je to úžasná pocta, jedinečný a neopakovatelný zážitek. Nejen že je to můj první čestný doktorát, ale navíc jsem ho dostal na univerzitě, jejímž jsem absolventem. Všechno krásně zapadá do sebe a nikdy to nemůže být jinak,“ řekl bezprostředně po slavnostním aktu Pomahač.

V doktorské řeči poděkoval všem, kteří se během studia podíleli na formování jeho osobnosti. „Je to právě univerzita, která dá člověku jisté návyky, pracovní morálku a ambice. Myslím si, že Univerzita Palackého mi toto všechno poskytla a čerpám z toho dodnes. Po absolvování je také důležité najít správného životního partnera, protože vášeň pro práci nenahradí rovnováhu v rodině,“ uvedl Pomahač.

Na významného absolventa fakulty je hrdý i její děkan Milan Kolář. „Svými výsledky, celou svou osobností šíří dobré jméno naší alma mater po celém světě. Je ideálním vzorem pro naše studenty, kteří vidí, jak je možné naplnit svoje touhy, cíle a profesní plány v oblasti medicíny,“ uvedl Kolář.

Podle rektora Miroslava Mašláně je Pomahačova práce průkopnická. „Jeho vědecká a výzkumná práce je počátkem nové éry nejen v oblast transplantace obličeje, ale i transplantací orgánů. Dává lidem naději a umožňuje jim lepší život,“ řekl rektor.

Dojetí po promoci neskrývala matka ani manželka čerstvého doktora. „Jsme na něj skutečně pyšní, vidíme se ale jen jednou dvakrát v roce. Jeho práce je neuvěřitelně obtížná,“ řekla maminka Marta Pomahačová. Nadšená byla i manželka Hana. „Z přijetí na univerzitě jsme dojatí, je to velice emotivní. Včera jsme si dokonce v posluchárně sedli na místo, kde jsme sedávali,“ řekla Hana Pomahačová, oční lékařka, která ale nyní nepraktikuje a stará se hlavně o dvě děti.

Studium bylo jedno z nejkrásnějších období

Na svá studentská léta vzpomíná Pomahač velmi rád. „Zažil jsem na studiích jedno z nejkrásnějších období života. Ať už to byla příprava a tvrdá práce, která dá člověku základ pro budoucnost, tak i kvalita výuky. Ta, jak se nakonec ukázalo, je srovnatelná s jinými kdekoliv na světě,“ uvedl Pomahač.

Z profesorů pro něj nejvíce znamenal patolog Jaroslav Dušek, tehdejší proděkan fakulty, který již nežije. „Byl to člověk, který měl nesmírný přehled. V šedesátých letech cestoval a zvažoval, zda zůstat v Kanadě, nebo se vrátit do Československa. Velmi mě podpořil v tom, že je třeba hledat, zkoušet a podívat se ven. Měl velký náhled na věci a obrovskou představivost,“ uvedl Pomahač. Prozradil, že kvůli němu dokonce sám zvažoval dráhu patologa. „Ale chirurgie mě vždycky táhla a nakonec to ani on tím svým směrem nezdolal,“ líčí s úsměvem Pomahač.  

Bohdan Pomahač absolvoval obor Všeobecné lékařství na olomoucké univerzitě v roce 1996. Poté nastoupil na Brigham and Women's Hospital Boston, kde působil nejprve v laboratoři zabývající se genovým transferem do kožních buněk a později přešel na chirurgickou kliniku. Od roku 2004 zaměřuje svůj výzkumný zájem na problematiku obličejové transplantace. V roce 2007 se stal vedoucím popáleninového a traumatologického centra a vedoucím týmu se specializací na transplantace obličeje. Celkem provedl pět transplantací obličeje. V současné době se věnuje problematice transplantací horních a dolních končetin a zvažuje rozšíření programu na další těžce nahraditelné nebo dosud nenahraditelné orgány jako průdušnice či břišní stěny. První transplantaci dolní končetiny by chtěl provést zhruba do půl roku.


Komentáře

Jarmila Kubikova
30-09-13 05:03
Krasne, a bohate zaslouzene oceneni!

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.